Politička matematika u Federaciji BiH

Radiosarajevo.ba
Politička matematika u Federaciji BiH

Smjene ministara
iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) neće biti lako provesti u djelo, iako postoji nekoliko scenarija po kojima bi se to moglo desiti.

Kako je danas objavilo sarajevsko Oslobođenje, najrealniji scenarij je taj da Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, uz pomoć Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i drugih stranaka, u oba doma Parlamenta Federacije BiH dobije dvotrećinsku većinu koja će izglasati nepovjerenje Predsjedništvu FBiH.

Ovim bi došlo do smjene predsjednika Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića. O takvom zahtjevu, i kada bi bio pokrenut, izjašnjenje donosi Ustavni sud FBiH, što znači da bi procedura potrajala mjesecima.

Potrebne dvije vrećine

Ukoliko bi se za novu koaliciju obezbijedila većina u Zastupničkom domu, SDPBiH bi je imao i u Domu naroda

Po računici, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH - od 98 zastupnika - za potrebne dvije trećine, SDP na svojoj strani mora imati 65 zastupnika. Pored svojih 28, može računati i na 13 zastupnika svog novog partnera SBB-a. Ukoliko im se pridruže oba HDZ-a (13 zastupnika plus tri) i računajući na po jednog zastupnika SNSD-a i a-SDA (u USK priklonili su se SDP-u), dolazi se do 58 glasova, što nije dovoljno.

Ako SDPBiH odluči 'zadržati' i Narodnu stranku Radom za boljitak, to mu daje dodatnih pet glasova. Da li je Boljitak spreman da se okrene ka SDP-u, ostaje nepoznato do petka, kada će zasjedati Predsjedništvo ove stranke. Da bi se ovaj plan proveo u djelo, potrebno je osigurati još dva glasa, a po svemu sudeći, računa se na glasove samostalnih zastupnika Safeta Halilovića i Spomenke Mičić, koji ne žele davati nikakve izjave za javnost.

Kebo i Zvizdić

Po drugom scenariju, da bi došlo do smjene u skladu sa Ustavom FBiH, odluku na zahtjev premijera potpisaju predsjednik FBiH, uz saglasnost oba potpredsjednika. Ono što je poznato je bi jedan od potpredsjednika, Pudarić (SDP), bez dileme dao saglasnost na takvu odluku, ali već se zna da takvo nešto neće uraditi Kebo (SDA), drugi potpredsjednik. Spekulacije da je na korak od izdavanja matične stranke, Kebo je oštro demantovao.

Mirsad Kebo, Živko Budimir i Svetozar Pudarić (Foto: Slobodnaevropa.org)

Izglasavanje nepovjerenja Vladi u Parlamentu može zakomplikovati i predsjedavajući Zastupničkog doma - Denis Zvizdić (SDA). Način na koji to može uraditi jeste da odbije staviti takav zahtjev na dnevni red ovog doma. Također, ni ostavka premijera FBiH Nermina Nikšića ne bi značila pad Vlade jer premijer nije mandatar. Ukoliko bi se to desilo, do izbora novog, dužnost premijera obavljao bi njegov zamjenik, odnosno dopremijer FBiH, objavilo je Oslobođenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak