Pogledajte u kojoj fazi je izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru: Strojevi u pogonu na gradilištu

2
Radiosarajevo.ba

Olimpijski bazen u Mostaru jedna je od onih nedovršenih tema kojih se javnost svako malo sjeti, pogotovo kada ih uspjesi i dobri rezultati Lane Pudar podsjete na to da najbolja mostarska i bh. plivačica nema mogućnosti održavanja treninga u svom Mostaru.

Dok Lana vrši posljednje pripreme pred odlazak na Olimpijske igre, obiđena je lokaciju izgradnje dugo obećavanog olimpijskog bazena, te zabilježio aktealno stanje na tom gradilištu u naselju Južni logor.

Projekt olimpijskog bazena koji je 2022. godine najavljen uz dolazak tadašnjeg premijera Federacije, a današnjeg osuđenog kriminalca Fadila Novalića, koji je gradilište posjetio zajedno s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara, u vrijeme pred Opće izbore te godine dugo je stajao u mjestu.

Bizarna situacija u Hrvatskoj: Avion ušao u zračni prostor i nije se odazivao na pozive kontrole

Rokovi su nekoliko puta prolongirani, ali kako je vidljivo na fotografijama, nešto se ipak radi. Na terenu je vidljiv određen broj strojeva i radnika, a i postavljeni su temelji za buduće radove.

Na terenu je portal Hercegovina.info zatekao radnike na mostarskim vrućinama, a strojevi su bili u pogonu.

Podsjećamo, na samom gradilištu je istaknuta tabla na kojoj je označen novembar 2023. godine kao datum kada su započeti radovi, a rok za izgradnju je označen kao 18 mjeseci, s tim da je maksimalni rok izvođenja radova 24 mjeseca. Hoće li strojevi i ljudi koji su u pogonu uspjeti izgraditi olimpijski bazen modernog izgleda u skladu s rokovima, ostaje da vidimo, ali sigurno je da bi se na njemu, kao takvom, mogla bez problema organizirati velika svjetska i europska takmičenja u plivanju.

Odjel za prostorno građenje, bazen je stavio na područje Južnog logora s obzirom na njihove tvrdnje da je tamo isključivo gradska zemlja i ne bi imali problema, kakvih bi primjerice imali u Sjevernom logoru gdje vlasnički odnosi i nisu baš sređeni.

Sama finansijska konstrukcija bazena od samih početaka se stalno mijenjala, pa se tako baratalo ciframa od 10 milijuna, pa sve do 25 milijuna maraka, a Grad Mostar je prošle godine u ovo vrijeme imao osiguranih 9 milijuna.

Podsjetit ćemo, gradonačelnik Mario Kordić govorio je prošle godine o gradnji bazena, objasnivši pritom zbog čega se toliko dugo čeka na početak građevinskih radova. Opsežna pripremna procedura, javne nabavke glavni su, kazao je, razlog, a tada je još u toku bila procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, te je bilo pitanje dana kada će ista biti završena. Ipak, za projektanta je izabrana firma "AAA-GROUP" d.o.o. Mostar.

Prva faza gradnje podrazumijeva izgradnju betonske konstrukcije, krova te izradu staklene fasade.

"Izgradnjom prve faze, u međuvremenu će se napraviti javni oglas za drugu fazu. On će značiti instalacijske radove, sve instalacije, tehnologija, elektroinstalacija – jaka i slaba struja, vodovoda i kanalizacije, zatim pročistači vode i elektronika koja prati sam bazen", pojasnio je svojevremeno Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Novčana sredstva za izvođenje druge faze radova tek trebaju biti osigurana. Javni oglas bi trebao biti raspisan po završetku prve faze, kada bi trebala biti poznata i vrijednost izvođenja drugog dijela radova, pisalo se ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak