Pogledajte kako je sinoć bilo u Mostaru na obilježavanju 20. godišnjice obnove Starog mosta

18
Anadolija

Na platou ispod Starog mosta u Mostaru u utorak, 23. jula, održana je centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Spektakularna ceremonija počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a nastavljena umjetničkim performansom mostarskog umjetnika Nedžada Maksumića.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, poželio je dobrodošlicu svima, kako je rekao, pod most mira i ljubavi, koji je spomenik mira i svjedok vremena.

Nova nesreća na Jadranu: Ženi propeler zahvatio nogu, ljudi skakali u more kako bi je spasili

"Stari most simbol je našeg postojanja i slojevite historije na ovom prostoru, dio naše kulture i identiteta", rekao je Marić, zahvalivši svima koji su dali doprinos u obnovi Starog mosta a posebno što su u Mostaru povodom 20. godišnjice obnove.

"Građani Mostara i Stari most danas uspravno i ponosno stoje s dubokom vjerom da koračamo u mirnu i uspješnu budućnost. Neka vječno živi Stari most, neka vječno u nama živi ideja mira. Veliko hvala prijateljima Mostara i Starog mosta", dodao je.

Obratio se i Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori, te Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a. Potom je uslijedio muzički performans mostarskog ansambla Mostarske kiše.

Čelnici Grada Mostara uručili su zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi Starog mosta koje su dobili predstavnici Svjetske banke, UNESCO-a, Kraljevine Holandije, Republike Turkiye, Republike Italije te Republike Francuske.

Potom je izveden svečani skok sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, a prisutni građani Mostara kao i brojni turisti potom su mogli uživati u koncertu grupe Hari Mata Hari. Hari Varešanović je koncert otvorio pjesmom Lejla, na veliko oduševljenje okupljenih na platou ispod Starog mosta.

Početak koncerta pratio je višeminutni spektakularni vatromet.

Stari most u Mostaru izgrađen je 1566. godine i bio je najveća lučna konstrukcija toga doba u svijetu. Dao ga je sagraditi sultan Sulejman Veličanstveni. Građenje je povjerio turskom graditelju Mimaru Hajrudinu.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini i uporedne dvostruke agresije na Mostar između 1992 i 1995. godine Stari most je bio meta artiljerijskih napada. Granate ispaljene sa položaja srpske vojske u proljeće 1992. godine oštetile su luk mosta, dok je poznata kula Čardak na njegovoj zapadnoj kapiji u potpunosti izgorjela.

Nakon dvodnevnog granatiranja s položaja Hrvatskog vijeća odbrane, Stari most je srušen 9. novembra 1993. godine. Tada je gotovo potpuno uništena i historijska jezgra grada u njegovom okruženju. Obnovljen je i ponovo otvoren za javnost 23. jula 2004. godine, a od 2005. Stari most je dio UNESCO-ve svjetske baštine.​​​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak