Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA pozivaju na dodatne mjere za prava osoba s invaliditetom

3
Radiosarajevo.ba

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine i UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, izražavaju zabrinutost zbog položaja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, posebno onih sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama, koji su često nedovoljno uključeni u proces donošenja politika koje se tiču njihovih prava i dobrobiti.

Prema najnovijem izvještaju Ombudsmena BiH koji je predstavljen danas u Sarajevu, osobe s invaliditetom se suočavaju s brojnim izazovima u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava, uključujući potrebu za boljom brigom države, smanjenje diskriminacije i veću slobodu kretanja. Posebno su pogođene osobe s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, koje se često suočavaju s posljedicama oduzimanja poslovne sposobnosti, što dodatno otežava njihovu integraciju u društvo.

UNFPA podsjeća da su prava osoba s invaliditetom zaštićena međunarodnim standardima, uključujući Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, koja naglašava pravo na punu participaciju i jednak pristup svim aspektima društvenog života. Iako su domaći zakoni i propisi na dobrom putu, postoji potreba za dodatnim naporima kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa međunarodnim standardima, čime bi se poboljšao kvalitet života osoba s invaliditetom.

U sklopu 6. Sarajevo Festa održat će se sedmodnevna radionica "Misli kritički – Think critically“

Izvještaj Evropske komisije za 2023. godinu također je ukazao na potrebu za konkretnijim koracima u rješavanju pitanja diskriminacije i lišavanja poslovne sposobnosti, kao i na važnost unapređenja prikupljanja podataka o osobama s invaliditetom. Ombudsmeni za ljudska prava BiH pozivaju nadležne institucije da razmotre mogućnost stvaranja centralnog registra koji bi omogućio preciznije praćenje i analizu potreba ove ranjive grupe.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA

„Vrlo je bitno pratiti ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama smještenim u ustanove koja su zaštićena međunarodnim konvencijama, sto je zapravo cilj  ovog izvješća. Upravo je izvješće usmjereno na stanje u ustanovama za zabrinjavanje sa posebnim osvrtom na ekonomska, socijalna i kulturna prava ove kategorije stanovništva, a koja zapravo nije  vidljiva u društvu“, rekla je ombudsman Nives Jukić.

Ombudsmen dr. Nevenko Vranješ je istakao da bi vlasti trebale primjeniti međunarodne standarde u osiguravanju različitih vidova podrške licima s intelektualnim i mentalnim poteškoćama posebno imajući u vidu ličnu autonomiju, nezavisnost i integritet ove kategorije lica.

Ombudsmenka dr. Jasminka Džumhur je dodala: „U cilju unapređenja zaštite prava osoba sa intelektuaknim i mentalnim teškoćama implementacija presude Evroskog suda za ljudska prava Hadzimajlih i dr. protiv Bosne i Hercegovine iz 2015. godine treba da bude prioritet entitetskih vlasti. Ovaj izvještaj ima i dodatni značaj jer može koristit i drugim monitoring tijelima prilikom njihove posjete ustanovama u BiH.“

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Marina Riđić

„Svi relevantni akteri trebaju raditi zajedno kako bi unaprijedili prava osoba s invaliditetom“, naglasila je Marina Riđić, UNFPA pomoćnica predstavnice za BiH. „Svaka osoba zaslužuje priliku da živi dostojanstveno i da učestvuje u društvenom životu bez prepreka. Posebna pažnja treba biti posvećena mentalnom zdravlju osoba s intelektualnim poteškoćama, jer briga o njihovom mentalnom zdravlju odražava širi društveni pristup mentalnom zdravlju i dobrobiti, što je ključno u procesu izgradnje tolerantnog društva koje prihvata različitosti.“

Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA će nastaviti raditi sa partnerima i relevantnim institucijama kako bi osigurali da glasovi osoba s invaliditetom budu saslušani i da njihova prava budu poštovana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak