Naša tema | Hrvatska i Srbija imaju sporazume o strateškoj saradnji sa SAD: Gdje je i šta radi BiH?!

3
Radiosarajevo.ba

Sporazum o strateškoj saradnji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Srbije, kako je najavljeno, trebao bi biti potpisan danas, 18. septembra, u Washingtonu, najavio je State Department.

Sporazum o strateškoj saradnji, zasad, prije svega u oblasti energetike, u Srbiji će "proširiti mogućnosti američkih kompanija da investiraju u energetski sektor Srbije, uključujući i promoviranje američkih investicija koje će ojačati odnose SAD i Srbije".

Dvije i pol godine ranije, u martu 2022. u Washingtonu je održan 1. Američko-hrvatski strateški dijalog koji je obuhvatio mnogo tema. Dijalog je bio sveobuhvatan,  pokrivao je područja odbrane, odnosno vojne saradnje, politike, ekonomije, energije, obrazovanja i ulaganja. Hrvatski mediji u BiH tvrdili su da je "poseban naglasak stavljen na BiH i reformi izbornog zakona", a slično su govorili i hrvatski zvaničnici. Gabriel Escobar, bivši specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan tada je inaugurirao tzv. elektronski način biranja.  

Hrvatska policija uhapsila muškarca koji je pretukao ženu pa pobjegao

Šta su dogovorili Zagreb i Beograd?

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javio je tada da je sastanak bio "uspješan potez za Hrvatsku koja je sada među najpouzdanijim i najbližim američkim partnerima i u NATO-u i u Europskoj uniji, ali i globalno".

"Danas su otišli vojni predstavnici do Pentagona i još je nešto razgovarano oko regionalnih pitanja u State Departmentu, ali strateški dijalog jest okončan”, kazao je Puljić za hrvatske medije 19. marta 2022.

Prilikom boravka u Washingtonu u oktobru 2023. bivši ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a u Washingtonu s predstavnicom Ureda za političko-vojna pitanja Mirom Resnick, te potpisao Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila, koji se odnosi na način implementacije američke pomoći.

Foto: Privatni album: Emir Hadžikadunić

"Jasno je kako je Hrvatska vojska prepoznata kao stup stabilnosti u jugoistočnoj Europi te kako se SAD u velikoj mjeri oslanja upravo na sposobnosti HV-a kada je u pitanju očuvanje mira u ovom dijelu Europe", rekao je sada već bivši ministar Banožić.

Gdje je u svemu ovome Bosna i Hercegovina? Iako se broj susreta s visokim američkim zvaničnicima povećao, strateški dijalog o ključnim pitanjima i u veoma rovitim vremenima na globalnoj razini, kao i eventualni međudržavni sporazumi, izostaju. Zašto izostaje inicijativa zvaničnog Sarajeva? Kakve ovo posljedice može imati?

Prema riječima prof. dr. Emira Hadžikadunića, bivšeg bh. ambasadora u Maleziji i Iranu, aktuelnog profesora međunarodnih odnosa na Univerzitetu SSST, postoje subjektivni i objektivni razlozi zašto je situacija ovakva.

"Prvo, što se tiče subjektivnih razloga, u Bosni i Hercegovini ne postoji državna energetska politika, već entitetske politike koje nisu usklađene. Unutar Federacije BiH, energetska politika takođe nije potpuno usaglašena. Najbolji primjer za to je vladajuća politika HDZ-a koja se protivi da BH Gas bude nositelj projekta južne interkonekcije. Drugo, država, sa svojim ograničenim ingerencijama, prije svega u oblasti državne diplomatije, nije aktivna na ovom polju - ne pregovara sa stranim partnerima, ne predlaže, ne inicira, niti podržava niže nivoe vlasti na međunarodnom planu. Nastupi državne diplomatije na međunarodnoj sceni sveli su se na izlizano ponavljanje dvije-tri fraze", objašnjava Hadžikadunić.

"Amerika neće čekati"

Ostavlja li ovaj vakum prostor da se o BiH raspravlja i odlučuje iz susjedstva?!

"Treće, Sjedinjene Američke Države neće čekati. Osim toga, SAD imaju vlastite regionalne interese koji nisu uvijek u skladu s našim interesima. Postoji nešto što se naziva geopolitika 'srpskog' ili 'hrvatskog' svijeta. Geopolitika također ima svoj geoekonomski aspekt, koji se opet odnosi na potenciju srbijanskih i hrvatskih nacionalnih energetskih projekata."

Ekspert za međunarodne odnose u Washington DC-iju i bivši bosanskohercegovački diplomata, Adnan Hadrović, također, upozorava da BiH sve više postaje objekat, a ne akter razgovora u regionalnim i međunarodnim odnosima.

Foto: Privatni album: Adnan Hadrović

"Hrvatska i Srbija nedavno su postigle značajne sporazume o strateškoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok Bosna i Hercegovina, nažalost, ostaje u drugom planu. Hrvatska je uspostavila strateški dijalog sa SAD-om koji obuhvata ključna pitanja sigurnosti, ekonomije, trgovine i podrške reformama u BiH, s posebnim naglaskom na ustavne i izborne promjene kako bi se osigurala ravnoteža među tri konstitutivna naroda. Nažalost, BiH se u ovom dijalogu spominje samo izvan perspektive, bez direktnog angažmana. Govori se o njoj, a nje nema!", kaže Hadrović.

Hadrović, također, smatra da će sporazum o strateškoj saradnji sa SAD-om, koji danas treba potpisati zvanični Beograd u Washingtonu, (s fokusom na energetski sektor) otvoriti vrata za povećanje američkih investicija u Srbiji, posebno u obnovljive izvore energije, te dodatno ojačati energetsku sigurnost zemlje. Uz ekonomiju ide i politika, zar ne? 

"Srbija uspješno balansira odnose između Zapada i Rusije, što zahtijeva pažljiv geopolitički pristup", ističe Hadrović. 

Hadrović, također, pita - dok susjedi/komšije odrađuju svoj dio posla, šta Bosna i Hercegovina radi? 

"Trenutno, BiH nije uključena u strateške sporazume sa SAD-om, iako bi mogla imati značajne koristi od američkih investicija, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i regionalnih energetskih projekata. Zbog unutrašnjih političkih zastoja i nesuglasica, baveći se sama sobom, BiH ne koristi prilike za stratešku saradnju sa ključnim međunarodnim partnerima poput SAD-a", upozorava Hadrović.

Potreban proaktivan pristup

Kako bi se pozicionirala kao ozbiljan regionalni igrač i osigurala svoje mjesto za stolom gdje se donose ključne odluke i o njenoj sudbini, Bosna i Hercegovina treba poduzeti konkretne korake ka uspostavljanju strateškog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Takav sporazum mogao bi značajno poboljšati investiciono okruženje u BiH, pružiti veću stabilnost i sigurnost u regiji, te unaprijediti strateške odnose sa SAD-om. BiH bi trebala razmotriti mogućnost uključivanja i u trilateralne projekte sa Hrvatskom i Srbijom, čime bi ojačala svoju poziciju kao važan regionalni partner. Ako uspije stvoriti uvjete za stratešku saradnju sa SAD-om, BiH će poslati jasnu poruku o svojoj namjeri da vodi proaktivnu vanjsku politiku usklađenu s regionalnim i globalnim tokovima. A time bi i spriječila susjedne zemlje da donose odluke koje se tiču BiH, a da ona pritom ne bude prisutna za stolom. Stoga izbor je jasan - osnaživanje bh. pozicije u Washingtonu je od strateškog interesa za BiH a i cijeli region", zaključuje Hadrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak