Narodna skupština RS spremna na dijalog

Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS spremna na dijalog

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić izjavio je da poslanici usvajanjem seta zaključaka od 14. maja koji se tiču Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, nisu prekršili Ustav BiH i da su spremni za dijalog sa visokim predstavnikom u cilju unapređenja funkcionisanja institucija BiH i poštivanja Ustava.

"Visoki predstavnik je uvijek dobro došao u Narodnu skupštinu RS i uvijek ćemo ga uvažavati kao predstavnika međunarodne zajednice, ali sa druge strane očekujemo da i on uvaži nas, koji smo legalno i legitimno izabrani da izražavamo volju građana. Uvijek ćemo nastojati da nađemo kompromis, dijalog i zajedničko rješenje i očekujemo da i oni koji nas kritikuju kažu gdje smo pogriješili ako smo pogriješili", rekao je Mirjanić.

On je rekao da parlament Republike Srpske nije imao za cilj da dovede u pitanje ustavni poredak BiH i dodao da poslanici, koji su podržali ove zaključke, smatraju da to nisu ni učinili.

"Očigledno je da imamo različite stavove o tom pitanju. Narodna skupština RS uvijek pazi da donosi zaključke i odluke u saglasnosti sa Ustavom BiH i RS i to je bilo i ovog puta. Ali, to, što visoki predstavnik ima drugačije stavove od nas ne treba dramatizovati, jer on ima pravo da ih kaže i javno iznese, kao i sve druge političke institucije u BiH", naglasio je Mirjanić.

Naglasivši da probleme ne treba dramatizovati na jednoj strani, Mirjanić je dodao da ih ne treba ni "trpati pod tepih" na drugoj strani.

"U praksi demokratskih zemalja, kao što su zemlje EU, rješenje je uvijek u dijalogu, raspravama, argumentima i nastojanjem da razgovorom utvrdimo da li je zaista prekršen Ustav. Naš stav je da nije i ne smatramo da smo kršili Ustav, ali želimo da čujemo stavove i mišljenje visokog predstavnika i da u tom dijalogu i razgovoru vidimo da li je do toga došlo. Mi smo spremni to otkloniti, ali za sada smatramo da nije došlo do kršenja Ustava", istakao je Mirjanić.

On je za Radio-televiziju RS rekao da je jedan zaključak donesen, a to je da Informacija koju je pripremila Vlada RS i zaključci koje je usvojio parlament RS budu upućeni Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara, parlamentu Federacije BiH...

"To je naš poziv na dijalog, da vidimo da li su sve nadležnosti koje su prenesene funkcionalne. Dakle, mi nismo osporili prenos nadležnosti generalno, već smo rekli da ako dođe do prenosa nadležnosti to treba učiniti na demokratski način, konsenzusom, u skladu sa ustavom BiH i u propisanoj proceduri, jer je to način kojim se štiti ustavni poredak BiH", konstatovao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, BiH ne trebaju političke krize, već je potrebno da ubrza svoj put ka EU, a to znači da funkcioniše i djeluje kao druge evropske zemlje, da bude poštovana volja poslanika i građana i uz sve to i volja međunarodne zajednice.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

Narodna skupština RS u zaključcima u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak