MUP RS prati kretanje Mladićevih srodnika

Radiosarajevo.ba
MUP RS prati kretanje Mladićevih srodnika

Konstantno se vrši analiza i provjera kretanja više osoba, pripadnika osiguranja Ratka Mladića, kao i osoba koje su u rodbinskim i prijateljskim odnosima s ovim optuženikom, navodi se u izvještaju o saradnji institucija RS-a s Tribunalom u Hagu, koji će razmatrati poslanici Narodne skupštine na sjednici  31.maja. 

Precizira se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i od 1.oktobra prošle do 31.marta ove godine, nastavilo preduzimati aktivnosti na lociranju i hapšenju preostalih haških optuženika. 

„Nastavljena je aktivna saradnja s obavještajno-bezbjednosnim službama BiH i Republike Srbije, a na području Bosne i Hercegovine koordinirano se vrši saradnja s istražiocima Tužilaštva Haškog tribunala i međunarodnim vojnim snagama NATO-a i EUFOR-a“, navodi se u ovom izvještaju, u koji je Fena imala uvid. 

U ovom šestomjesečnom periodu nije organiziran nijedan radni sastanak regionalnog karaktera, što je u proteklom periodu bila praksa s partnerskim službama koje su uključene u rad o pitanju haških bjegunaca. 

„I pored toga nije izostala bilateralna saradnja i razmjena podataka sa zainteresiranim partnerskim stranama u potrebnom obimu kako bi se što kvalitetnije završile započete aktivnosti iz ove oblasti“, stoji u izvještaju. 

Navodi se i da je nastavljen kontinuitet održavanja radnih sastanaka, vezanih za haške optuženike, na kojima su isključivo zastupljeni Haški tribunal, OSABiH, MUPRS, EUFOR i NATO, kao i da su u izvještajnom periodu održana  dva radna sastanka u kancelarijama Haškog tužilaštva u Sarajevu. 

U okviru svojih aktivnosti MUPRS-a je, postupajući po zahtjevima Kancelarije broj 2 za saradnju s Tribunalom u Hagu, dostavio pet odgovora koji su se odnosili na traženje razne dokumentacije, provjere prebivališta za određeni broj osoba, a u vezi s postupcima koji se vode u Sudu u Hagu, a izvršio je i dostavljanje jednog poziva za svjedočenje u Tribunalu i dostavljanje jednog personalnog dosjea. 

Za potrebe Haškog tužilaštvaa i njegove kancelarije u Sarajevu odgovoreno je na ukupno 11 zahtjeva, dostavljena su dva personalna dosjea, izvršene su provjere prebivališta za tri osobe, omogućeno je istražiocima iz Haga pregled arhivske građe, a izvršena je i jedna provjera za Službu za zaštitu svjedoka pri Sekretarijatu Haškog tribunala.
Za potrebe Centra RS-a za istraživanje ratnih zločina postupljeno je i odgovoreno na dva zahtjeva. 

„Odgovoreno je na sedam zahtjeva i dostavljen je dio ovjerene dokumentacije timovima odbrane optuženih od Tribunala u Hagu. U fazi realizacije i prikupljanja materijala za potrebe tima odbrane Radovana Karadžića, čiji istražitelji su pregledali arhivsku građu koja se nalazi u MUP-u RS-a“, navodi se u tom  izvještaju. 

Pored navedenih aktivnosti MUPRS-a i Centar za istraživanje ratnih zločina u saradnji s nadležnim institucijama RS-a i BiH su postupili po različitim zahtjevima Haškog tužilaštva koji su se odnosili na provjere određenih podataka, dostavljanje razne vrste dokumentacije, utvrđivanje činjenica i dostavljanje dokaza.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak