Medicinari od sutra u jednosatnom štrajku

Radiosarajevo.ba
Medicinari od sutra u jednosatnom štrajku

Iako građani izdvajaju za zdravstveno osiguranje sasvim dovoljno, zaposleni u zdravstvu imaju najnižu netosatnicu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zbog toga, te da bi upozorili javnost na situaciju u ovoj oblasti Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu najavio je za sutra jednosatni štrajk radnika zaposlenih u zdravstvu koji će trajati od 12 do 13 sati. 
Također skrenuta je pažnja i na neadekvatan tretman doktora opće medicine kojima se građani prvo obraćaju za pomoć, kao i na problem manjka ovog kadra

Kako su predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika istaknuli danas na pres-konferenciji u Sarajevu, nijedan građanin neće biti uskraćen za uslugu, jer cilj nije "kazniti" građane koji izvršavaju svoje obaveze već skrenuti pažnju na postojeću situaciju da bi došlo do poboljšanja usluga koje pružaju pacijentima. 

Kako navode iz Sindikata zdravstvenih radnika, iako se povećava priliv uplata građana za zdravstveno osiguranje do njih taj novac ne dolazi. Novcem koji građani uplaćuju za zdravstveno osiguranje rade se npr. i rekonstrukcije Kliničkog centra iako se to primjera radi ne bi trebalo finansirati uplatama građana nego sredstvima osnivača. 

Primjera radi prosječna plaća tehničkog medicinskog osoblja je 670 KM, doktora primarne zdravstvene zaštite 1.100 i doktora specijaliste 1.400 KM. A kako se moglo čuti presađivanje bubrega kad je riječ o naknadi za doktorski rad košta oko dvije KM! Tako da zaposleni u zdravstvu žele pravedniju raspodjelu novca, jer doktori su potplaćeni,a to je profesija u kojoj ne smije biti greške. 

Netosatnica utvrđena je Kolektivnim ugovorom 2007. godine. Tada je utvrđeno da će se povećanje netosatnice uskladiti s troškovima života. Iako je to predviđeno i u Općem kolektivnom ugovoru zdravstvenim radnicima satnica nije povećavana, iako se u FBiH povećavala dva puta. Tako da primanja zdravstvenih radnika nikada nisu povećana u odnosu na troškove života. 

Problem  koji  ima bh. zdravstvo je i odlazak ljekara u druge zemlje zbog potplaćenosti, te mogućnost da ulaskom Hrvatske u EU se taj trend pojača, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak