Kukanjac: U Dobrovoljačkoj je ubijeno šest ljudi

Radiosarajevo.ba
Kukanjac: U Dobrovoljačkoj je ubijeno šest ljudi


Kao i skoro svaki slučaj ratnog stradanja, i Dobrovoljačka je obavijena mnogim špekulacijama, kalkulacijama, ali i namjernim lažima i preuveličavanjima. Iz Republike Srpske i Srbije često poruče kako je tamo ubijeno stotinu, četrdeset, četrdeset i nešto golobradih mladića.

Ipak, tačan je podatak da je u napadu jedinica pod kontrolom Predsjedništva Republike BiH i jedinica Teritorijalne odbrane BiH na kolonu JNA u povlačenju ubijeno šest osoba: jedan vojnik, tri pukovnika, jedan potpukovnik i jedna žena iz sanitetske službe.

Tačno ovim redom žrtve je pobrojao niko drugi do general Jugoslavenske narodne armije Milutin Kukanjac, koji je bio direktni učesnik kolone i razmjene kolone za zarobljenog predsjednika Predsjedništva Aliju Izetbegovića.

U jednom od svojih posljednjih intervjua, za Radio Slobodna Evropa 2000. godine - koji je vodila dopisnica ovog radija iz Užica Novka Ilić - Kukanjac je kazao: „U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom...“

U koloni koja se povlačila iz samog centra Sarajeva prema Lukavici, koja je već tada bila pod kontrolom paravojnih jedinica bosanskih Srba ukupno je bila 261 osoba.

Kukanjac u intervjuu, koji možete poslušati ispod, kaže da se mnogo špekulisalo Dobrovoljačkom i da je vrijeme da se jednom kaže istina, a on je prava osoba za to.

„Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to obelodanim. Novosti nisu smele, Politika - ma ni govora. Televizija Srbije - ma ni govora. Radio Beograd - ma kakvi. Do dan-danas", kazao je tada Kukanjac.



Njegove bi se riječi mogle ponoviti i danas, 2011. godine, nekoliko dana nakon hapšenja generala Armije BiH Jovana Divjaka, upravo zbog Dobrovoljačke, i godinu dana nakon hapšenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, također zbog Dobrovoljačke.

Ganić: Jeste li pismeni, znate li otići na internet?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak