Konferencija o radu razvojnih banaka

Radiosarajevo.ba
Konferencija o radu razvojnih banaka

U razvojnim bankama u BiH treba promijeniti upravljačku strukturu i način upravljanja tako da budu uključeni i zakonodavna i izvršna vlast te uvesti mehanizme za praćenje ostvarivanja ciljeva pojedinih kreditnih linija i efekata plasiranih sredstava, rečeno je danas u Sarajevu na okruglom stolu "Perspektive razvojnih banaka u BiH" koji  je organizirao Centar za politike i upravljanje (CPU).

Lejla Dragnić iz CPU-a kazala je da bi se promjenom zakonskih odredbi trabalo osigurati da parlament, kao najodgovorniji za korištenje društvenih sredstava građana i privrede te privatni sektor imaju neku ulogu i uticaj na donošenje odluka u bankama.
 
"Prema našem mišljenju to je prva stvar i bez toga se afere ubuduće neće izbjeći. Drugo treba dosta u nadzoru i reviziji promijeniti i naravno treba uvoditi javnost u poslovanje ovih banaka. Investiciona banka RS-a je puno transparentnija i objavljuje jako puno podataka, gotovo sve podatke o svojim odlukama kreditnog odbora, iznosu kredita i slično, dok to nije slučaj s Razvojnom bankom FBiH. Tamo čak postoje neke tajne kreditne linije koje se ne pojavljuju ni u izvještajima o sjednicama kreditnog odbora. Jednostavno znači treba promijeniti proces odlučivanja i uvesti obavezu transparentnosti o poslovanju banaka", kazala je Dragnić.

Dodala je da će takav pristup doprinijeti da banke odgovornije odlučuju o sredstvima.

Omer Vatrić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ocijenio je da razvojne banke ne vrše funkciju koju bi trebale imati u društvu.

Kako je kazao, problem nije samo u bankama već i u definiranju ekonomskih politika i uloge razvojne banke.

"Kada je riječ o Razvojnoj banci FBiH, ona bi trebalo da finasira projekte koje znače razvoj društva kao cjeline. Kapacitet Razvojne banke FBiH mislim da je negdje oko 400 miliona KM i nije baš toliki da bi odredio ekonomski razvoj, ali je svakako potreban da značajnije učestvuje u potpori osnovnim granama privrede u FBiH", rekao je Vatrić.

Prema danas prezentiranom dokumentu CPU-a pod nazivom "Analiza načina upravljanja i transparentnosti djelovanja razvojnih banka u Hrvatskoj i BiH", koji je poslužio kao osnova za diskusiju, istaknuto je da država koja osigurava 100 posto sredstva koja se plasiraju putem Razvojne banke FBiH nema učešća u nadzornom odobru, kao i da nedostaje mehanizam za mjerenje rezultata i ciljeva radi kojih je Banka osnovana.

Također je napomenuto da Razvojna banka FBiH ima neopravdano visoke kamate i da djeluje netransparentno.

Učesnici okruglog stola, govoreći o Razvojnoj banci FBiH, kazali su još da bi ta banka osim budžetskih trebala privući i sredstva iz vanjskih izvora, objavljivati informacije o plasmanima i odobrenim kreditima, ažurirati web stranicu i povećati uvid javnosti u djelovanje te banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak