Godine izrabljivanja ostavile trag: 'Ne pomaže ni povećanje plata, radnika više nema'

9
Radiosarajevo.ba
Godine izrabljivanja ostavile trag: 'Ne pomaže ni povećanje plata, radnika više nema'

Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenosti došle su na naplatu. Poslodavci sada spas vide u uvozu radnika, međutim, pitanje je koliko će im to pomoći.

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,5 posto, pokazali su rezultati ankete o radnoj snazi (ARZ). U razdoblju od januara do marta radnu snagu BiH činila su 1,393 miliona osoba, od čega je 1,205 miliona (86,6 posto) zaposlenih i 187 hiljada (13,4 posto) nezaposlenih osoba, piše Večernji.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, broj zaposlenih osoba se smanjio za 1,3 posto, dok se broj nezaposlenih osoba povećao za 5,9 posto.

Isplaćeno preko milion KM na 'gubitne' tikete

Broj osoba izvan radne snage u Bosni i Hercegovini u prvom tromjesečju iznosio je 1,483 miliona i povećao se za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju podaci iz istraživanja Agencije za statistiku BiH. 

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plata ne pomaže, radnika, jednostavno, više nema. Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenosti došle su na naplatu.

Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadoknaditi nedostatak radne snage. Samo u RS-u je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS-a, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Zbog nedostatka radne snage zvornička građevinska firma "Jokić invest" traži radnike i u Aziji, tako da od 2019. godine uvozi radnike iz Bangladeša te ih, kako kažu, do sada imaju 60.

"Veliki broj domaćih radnika koji su izučili zanat otišao je u inostranstvo, tako da na našem tržištu gotovo da nema radnika, a posebno je teško naći majstora u građevinskom sektoru", kazala je Marijana Milović, izvršna direktorica ovog kompanije

Kako je objasnila, radnici iz Bangladeša su vrijedni i poslušni, ali potrebno je vrijeme da se uklope i da samostalno rade.

"Zadovoljni smo njihovim radom jer je prisutan trend povećanja ovih radnika u našoj kompaniji", rekla je Milović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak