English: Ustavne promjene važnije od ekonomske krize

Radiosarajevo.ba
English: Ustavne promjene važnije od ekonomske krize

Američki ambasador u BiH Charles English ocijenio je u intervjuu Nezavsinim novinama da BiH, zbog trenutnog ustavnog uređenja, nije sposobna da brzo reaguje na globalnu ekonomsku krizu, zbog čega promjene Ustava treba da budu prioritet.

"Prema sadašnjem ustavnom poretku, u BiH je veoma težak proces donošenja odluka. Niste sposobni brzo da reagujete na prijetnje poput globalne ekonomske krize. Ustavna reforma olakšava suočavanje sa problemima kao što je globalna kriza, jer su ove stvari na neki način povezane", rekao je English.

On je ponovio da SAD pozdravljaju prudski proces, jer predstavlja dijalog i kompromis.

"Želimo da taj proces proizvede konkretne rezultate, koji BiH mogu odvesti dalje putem evroatlantskih integracija. Nekada lideri neće uspjeti postići kompromis i moraće se povući i procijeniti svoje stavove. Premijer /Republike Srpske Milorad/ Dodik je rekao da je RS, iako joj nisu potrebne ustavne reforme, kao što su možda potrebne drugim partnerima, još spremna biti dio tog procesa", rekao je English za "Nezavisne novine".

Na pitanje je li obeshrabren najavom SNSD-a da neće podržati ustavne promjene u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Ingliš je naglasio da nije čuo da će SNSD "napustiti teren u tom smislu".

"Ako kažu da sada nisu spremni da se uključe, ne znači da se to pitanje potpuno uklanja. Na liderima je da razgovaraju. Želimo da ustavne reforme proizvedu značajne rezultate koji će pomoći BiH na njenom evropskom putu", rekao je English.

On je dodao da su u BiH napravljeni konkretni rezultati od posljednje promjene visokog predstavnika, navodeći kao najočigledniji potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dogovor o statusu Brčko distrikta.

"Nažalost, niste mnogo uradili nakon potpisivanja sporazuma sa EU. Treba riješiti pitanja državne i vojne imovine. Kao što su međunarodna zajednica, a posebno SAD, pomogli da se postigne dogovor o Brčkom, spremni smo pomoći i u postizanju kompromisa o ovim pitanjima", istakao je English.

Komentarišući pozive Savjeta za provođenje mira /PIK/ domaćim političarima na prekid "nacionalističe retorike kojom se narušava suverenitet BiH", Ingliš je rekao da je veća briga ono šta stoji iza te retorike, odnosno prijetnje djelovanjem.

"Vladavina prava se mora poštovati u BiH. Retorika o pravu jednog entiteta na secesiju od države destabilizirajuća je, kao i retorika koja poziva na ukidanje entiteta. To su aktivnosti koje stoje iza retorike, a koje smatramo neprihvatljivim. Želimo da se zaustave takve prijetnje", naglasio je English.

Na pitanje koliko će SAD izgubiti svoj uticaj u BiH nakon zatvaranja OHR-a, English je rekao da će SAD ostati opredjeljenje da rade sve što je u njihovoj moći da pomognu BiH da nastavi svojim evroatlantskim putem.

"Neće biti nikakve promjene u nivou našeg interesa i zainteresovanosti za ovu zemlju. Ova poruka dolazi direktno od rukovodstva administracije /američkog/ predsjednika /Baracka/ Obame", istakao je Englsih.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak