Džemal Smajić: SAD su za BiH najvažniji vanjskopolitički partner i saveznik

3
Radiosarajevo.ba
Džemal Smajić: SAD su za BiH najvažniji vanjskopolitički partner i saveznik

Prije svega ti odnosi nikada ne smiju doći u pitanje, a ne da govorimo da li ih je važno sačuvati, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (Stranka za BiH), govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Amričkim Državama.

Smajić je ovo ocijenio komentirajući posljednje reakcije na blokadu sjednica Doma naroda PSBiH zbog spornog zakona o Ustavnom sudu BiH, što je dovelo do debate probosanskih stranaka, odnosno Kluba Bošnjaka (prije svega SDA) sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Niko ne smije onemogućavati rad institucija

"Onaj ko razumije međunarodne odnose, zna da su Sjedinjene Američke Države za Bosnu i Hercegovinu najvažniji vanjskopolitički partner i saveznik", rekao je Smajić.

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Što se tiče novonastale situacije oko Doma naroda, Smajić je na stanovištu da je Klub Bošnjaka u Domu naroda branio ustavno-pravni poredak BiH.

"Iz perspektive SAD-a, ili međunarodne zajednice, postoje mehanizmi zaštite vitalnih nacionalnih i entitetskih interesa koji su ugrađeni u mehanizam odlučivanja. Te mehanizme zaštite u redovnoj proceduri imaju i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Ambasada SAD-a je reagovala iz te perspektive, i tu su apsolutno u pravu. Ne bi smio niko onemogućavati rad institucija svojim nedolaskom na sjednice jer postoji mehanizam kako da se nešto ne izglasa i zaustavi šteta po Bosnu i Hercegovinu. Toga sam svjestan od početka", pojasnio je Smajić.

Međutim, dodao je Smajić, zbog ogromnog neznanja i neiskustva unutar "Trojke" (Narod i pravda, SDP i Naša stranka) i nezrele komunikacije koja proizvodi svađe a ne politički dijalog, "njima nije doprlo do ušiju naše upozorenje prije osam mjeseci šta znači predloženi neustavni zakon".

Otkazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH: Klub Bošnjaka nije došao - ovo su razlozi

"Niko od njih nije shvatio da prvu polugu na Domu naroda ne možemo upotrijebiti jer izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda ne šteti vitalnim nacionalnim interesima niti Bošnjaka, niti Srba niti Hrvata. Kada bi Bošnjaci tražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i odlučili se da to pitanje ide na Ustavni sud, rizikovali bi da sud donese odluku da vitalni nacionalni interes nije ugrožen. Što bi se vjerovatno i desilo", upozorio je.

Druga opcija je da se ne traži zaštita vitalnog nacionalnog interesa zbog rizika, nego da se pusti da Zakon ode u Predstavnički dom, te da tamo bude oboren.

"Ipak, osam mjeseci niko se nije oglašavao po ovom pitanju dajući garancije da će Zakon biti zaustavljen u Predstavničkom domu. Čak su vladajuće probosanske stranke uglavnom ignorisale ovu temu. U takvoj situaciji s jedne strane imate nadgledanje međunarodne zajednice, posebno Ambasade SAD-a da sistem funkcioniše, što je razumljivo, a s druge strane apsolutne neznalice koje ne ulaze u dubinu problema", smatra Smajić.

"Usijane glave"

Mi smo se iz nesigurnosti u povoljan ishod za BiH, i nevoljko, odlučili za jedinu sigurnu opciju da ne dođemo na sjednice dok je ta tačka na dnevnom redu, veli Smajić, pa ističe:

Oglasila se Ambasada SAD u BiH: "Blokada rada Doma naroda BiH u suprotnosti sa tvrdnjama SDA"

"Dokaz ovome što pričam je i sama javna komunikacija između Konakovića i Ademovića (Kemal, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, op. ur.), gdje se vidi da Konaković ne razumije o čemu se radi. Ali zašto se oglašava nakon osam mjeseci?! Pa, zato što se oglasila Ambasada SAD-a - na čemu sam im zahvalan - dok on uopšte ne razumije tematiku. Da ponovim, Ambasada nas upozorava da imamo sisteme zaštite ne ulazeći u naše interne odnose. A naši interni odnosi su takvi da određenim usijanim glavama ovo nije dolazilo do ušiju osam mjeseci", otvoreno govori sagovorinik portala Radiosarajevo.ba.

Uvjeren je da će doći do rješenja i da će svi javno dati garancije da ćemo zaustaviti neustavni zakon koji ruši ustavnopravni poredak BiH.

"I da završim s onim što je javnosti već poznato, a to je da je zbog sličnog nemara probosanskih stranaka, prije svega SDP-a, isto tako prošao Zakon o prebivalištu čime je trajno oštećena reintegracija Bosne i Hercegovine", zaključio je Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak