DW: Prvi test sporazuma sa MMF-om

Radiosarajevo.ba
DW: Prvi test sporazuma sa MMF-om

Na demonstracijama u Sarajevu danas (18.06.) se očekuje više od 10.000 ljudi - radnika, pripadnika boračkih organizacija, ratnih vojnih invalida i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Kako bi ispunila uslove iz sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, Vlada Federacije je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Interventnog zakona. Ovim se zakonom, u razdoblju trajanja stand by aranžmana, uređuje visina plata i naknada u javnoj upravi i javnim preduzećima.

Zakonom su predviđena smanjenja primanja od oko 10 posto u organima uprave, pravosuđu, izvršnoj vlasti, institucijama koje se finansiraju iz budžeta, vanbudžetskim fondovima, Direkciji za ceste, preduzećima sa većinski državnim kapitalom te naknade koje se finansiraju iz tekućih grantova.

Predviđene mjere pogađaju i brojne socijalno ugrožene kategorije čiji su predstavnici za danas (18.06.) u Sarajevu i drugim gradovima zakazali masovne demonstracije i štrajkove upozorenja. Sindikati, predstavnici ratnih vojnih invalida, boračke organizacije, porodice poginulih boraca i druge kategorije tražit će ispred zgrade Federalne vlade da se iz parlamentarne procedure povuče Interventni zakon.

Interventni zakon je objava rata

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić kaže da uopće nije riječ o zakonu, već "o objavi rata i da sindikati nemaju druge mogućnosti nego stupiti u otvoreni rat s Vladom Federacije". "Spremni smo svi iz Unije sindikata doputovati u Sarajevo na sjednice Parlamenta ili ispred zgrade Vlade. Zakrčit ćemo grad Sarajevo i paralizirat ćemo čitavu državu", kaže Milić.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić kaže da će ova organizacija danas tražiti smjenu Vlade ako ona iz parlamentarne procedure ne povuče Interventni zakon. Također će uputiti zahtjev predsjednici i potpredsjednicima Federacije da razrješe Federalni parlament.

"Ovo je mjera od koje mi odustati nećemo zbog činjenice da naše naknade nisu usklađivane od 1998. godine i da se ne mogu umanjivati naše naknade do 10 posto kao onima koji su u međuvremenu 10 ili 15 puta svoje naknade uskladili sa porastom prosječne plate", ističe Redžić.

Sindikati pripremaju generalni štrajk

Dok je Federalna vlada razmatrala pokriće budžetskog deficita od 414 miliona maraka, sindikati su tražili od Paralamenta Federacije BiH da odbije Interventni zakon. Tvrde da Federalna vlada ovakvom politikom "uvodi vanredno stanje i suspendira socijalni sporazum koji je potpisala sa radnicima i poslodavcima".

Granski sindikati udruženi u Savez samostalnih Sindikata BiH zakazali su generalni štrajk upozorenja u vidu dvosatnog prekida rada za 26. juni, a štrajk će, kako ističu, trajati svaki dan do povlačenja Interventnog zakona iz procedure.

U međuvremenu su i sindikati policije, komunalaca, metalaca, građevinara, tekstilaca, grafičara, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te penzioneri najavili proteste ispred zgrade Parlamenta kad Parlament bude raspravljao o Interventnom zakonu. Trebalo je da se sporni zakon nađe na dnevnom redu današnje sjednice Federalnog parlamenta, ali je sjednica otkazana nakon najave demonstracija.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak