Državna firma Crne Gore raskinula ugovor sa bh. kompanijom sa crne liste SAD-a

0
Radiosarajevo.ba
Državna firma Crne Gore raskinula ugovor sa bh. kompanijom sa crne liste SAD-a

Crnogorsko državno preduzeće "EPCG Solar gradnja" saopćilo je da je raskinulo poslovni ugovor sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine "Kaldera company" koja se nalazi na 'crnoj listi' Sjedinjenih Američkih Država zbog povezanosti sa predsjednikom manjeg bh. entiteta Rs Miloradom Dodikom.

"Menadžment je uvažavajući realnost odlučio da sa kompanijom 'Kaldera' raskine ugovor. Odluka je donesena kako naša kompanija ni u kom pogledu ne bi dovela u opasnost svoje poslovanje, jer smo svjesni rizika koje sa sobom nose sankcije State Departmenta", navedeno je u saopćenju Solar gradnje.

Ugovore sa firmama sa američke "crne liste" imaju državne kompanije "EPCG Solar gradnja" i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). Potom je State Department upozorio da svi subjekti koji obavljaju transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima "mogu i sebe izložiti sankcijama", piše Radio Slobodna Evropa.

Oglasila se policija: Na Novoj Otoci pronađena ručna bomba

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija je sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik. Na "crnoj listi" su, između ostalih, "Infinity International Group", "Kaldera company" i "Prointer ITSS".

Nakon saopštenja State Departmenta, reagovalo je crnogorsko Ministarstvo energetike koje je zatražilo od 'Solar gradnje' raskid ugovora sa firmom iz BiH. Menadžment ove kompanije je potom saopćio da "želi da se razvija, a ne da ode putem stagnacije".

Od države za firme sa crne liste 500 miliona KM, Cenić: 'Mi vama damo ovo, vi nama date to'

"Kao privredni subjekt imamo odgovornost za više stotina zaposlenih, pa samim tim ne želimo da ugrozimo ni na koji način svoju finansijsku stabilnost", naveo je menadžment 'Solar gradnje' te poručio da ima namjeru da se kompanija pozicionira na evropskom tržištu i proširi poslovanje.

Oni napominju da je sa firmom "Kaldera" sklopljen ugovor prije odluke State Departmenta o uvođenju sankcija kompanijama iz BiH. Prethodno je Ministarstvo energetike objavilo da 'Solar gradnja' nije informisala Ministarstvo da sarađuje sa kompanijama koja se povezuje sa Miloradom Dodikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak