Civilno-vojna vježba: Zajednički otpor 2012.

Radiosarajevo.ba
Civilno-vojna vježba: Zajednički otpor 2012.

U okviru održavanja međunarodne civilno-vojne vježbe Zajednički otpor 2012. održat će se volonterski dan u parku prirode Hutovo blato - Karaotok.

U Hutovom blatu će se okupiti oko 140 pripadnika Oružanih snaga BiH, Američkog zapovjedništva za Evropu i predstavnika lokalne civilne zaštite koji će čistiti zgarište nastalo u posljednjem požaru na ovom području.

Cilj volonterskog dana jest ukazati svim građanima BiH da treba dati značaj očuvanju prirodnih ljepota BiH te na spremnost OSBiH i civilne zaštite u BiH da doprinesu zaštiti ovog prirodnog parka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

I Čapljina i Bileća
Zajednički otpor 2012 (Shared Resilience 2012 - SR12), naziv je međunarodne civilno-vojne vježbe koja će se od 28. maja do 7. juna izvesti na području Čapljine i Bileće u organizaciji ministarstava odbrane i sigurnosti BiH i pod pokroviteljstvom Američkog zapovjedništva za Evropu (USEUCOM).

Vježba će, kako je najavljeno, okupiti oko 900 sudionika - predstavnike 12 zemalja i najveća je vježba te vrste koja se organizira u BiH i okruženju.
 
Kako je Feni kazao pomoćnik ministra sigurnosti BiH i jedan od direktora vježbe Samir Agić, cilj vježbe SR12 jeste testiranje i unapređenje sistema reagiranja u kriznim situacijama u BiH, uključujući civilno-vojnu saradnju i koordiniranje aktivnosti na temelju sporazuma između ministarstava sigurnosti i odbrane BiH, ali i saradnju zemalja regiona u sektoru zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Po njegovim riječima, vježba SR12 obuhvata različite aspekte i scenarije - komandno-štabnu i komunikacijsku te terensku vježbu, uključujući i procedure prelaska državne granice u slučajevima kada to situacija na terenu nalaže.

Među ostalim, program vježbe obuhvata odgovor na situacije nastale kao posljedica požara, zemljotresa ili kontaminacije, počev od medicinske evakuacije stanovništva uz pomoć pripadnika službi za spašavanje i uz upotrebu helikoptera, do postupaka i radnji prilikom izvlačenja iz ruševina u čemu će, osim bosanskohercegovačkih, sudjelovati jedinice iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.
 
Predstavnici ostalih osam zemalja bit će uključeni u različite oblike zajedničkog djelovanja putem komandnih i kontrolnih tijela, a predstavnici USEUCOM-a će biti angažirani u svojstvu posmatrača i ocjenjivača, kao i neposredni sudionici vježbe, s vlastitom medicinskom ekipom.

Jedan od važnih segmenata vježbe obuhvatit će medicinsku trijažu uz sudjelovanje lokalnih medicinskih službi i ustanova, a predviđena je i medicinska obuka, kao i obuka pripadnika jednica za spašavanje, odnosno vatrogasnih jedinica.

Prema izvještaju i procjeni UN-a, privredni gubici usljed prirodnih katastrofa u svijetu u protekloj godini dosegnuli su rekordan nivo i iznose 366 milijardi dolara. UN je u 2011. godini registrirao 302 prirodne nesreće koje su prouzročile smrt oko 30 hiljada, a sveukupno pogodile oko 260 miliona ljudi uz enormno razaranje materijalnih dobara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak