Butmir: EU i SAD ultimatum domaćim političarima

Radiosarajevo.ba
Butmir: EU i SAD ultimatum domaćim političarima

Foto: Getty Images

Osvježeno u 15,30

Sastanak koji je okupio lidere vodećih stranaka iz BiH i predstavnike EU i SAD nije trajao dugo. Na konferenciji za novinare, bh. javnosti obratili su se Olli Rehn, komesar EU za proširenje, Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske i Jim Steinberg, zamjenik generalnog sekretara SAD-a, bez domaćih političara.

Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske koja predsjedava EU i jedan od inicijatora sastanka je pozvao na akciju.

"Došli smo da kažemo liderima da je vrijeme za integracije. Ubrzali smo proces pristupanja. Srbija već radi na tome i ne želimo da BiH zaostaje niti da se ponavljaju stvari koje smo već vidjeli. Morate donijeti odluke koje će vam omogućiti integracije. Uslovi su strogi, ali važe i za svih ostalih 27 članica EU. Dogovorili smo šta treba raditi i 20. oktobra smo ponovo tu. Želimo da bih napreduje ali to znači da u BiH moraju raditi," kazao je Bildt.

Jim Steinberg, zamjenik državne sekretarke SAD kazao je da je došlo vrijeme za liderstvo.

"Vjerujem da ima suglasnosti da je ovo kritičan period za Bosnu i Hercegovinu, a i istovremeno i vrijeme za progres Bosne i Hercegovine u evropskim i NATO-integracijama. SAD i EU su posvećene tom procesu i danas smo predstavili ideje koje mogu dovesti do pomaka u tim integracijama. Moramo naprijed, moramo donijeti odluke u narednih deset dana. Postoji potreba da političke partije prepoznaju ovaj trenutak te da shvate da ne mogu postići sve. Vrijeme je za akciju, vrijeme je za liderstvo".

Olli Rehn, komesar za proširenje EU kazao je da se na današnjem sastanku razgovaralo o evropskoj budućnosti BiH, bez odavanja konkretnih mjera koje su ponuđene bh. liderima.

"Rasprava je bila konstruktivna i mi smo ponudili elemente za progres. Lideri ove zemlje imaju 10 dana i trebaju ih dobro iskoristiti zbog građana ove zemlje. Još ima šanse za postizanje pozitivne atmosfere koja bi Bosnu i Hercegovinu uvela u Evropsku uniju. To se odnosi i na bezvizni režim. Sada je krucijalno da svi urade svoj dio posla i da ubrzaju taj proces. Vrijeme je da se kapitalizira šansa za građane BiH," kazao je Rehn nakon posjete Sarajevu i sastanka koji je je izazvao veliku pažnju domaće i svjetske javnosti, te podgrijao očekivanja mnogih građana i građanki BiH.

Vezano:
Šta će donijeti sastanak u Butmiru
Radna večera u Butmiru



RSE: "Male šanse za dogovor"

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je novinarima po završetku razgovora da je razgovarano o evropskim integracijama BiH, te da je rečeno kako je zatvaranje OHR-a uslov da BiH aplicira za kandidatski status za EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ono što smo rekli jasno je da ne želimo da vidimo situaciju u kojoj se pet plus jedan širi na dva plus jedan. Mislim da to nije fer i da ne želimo da vidimo takav razvoj. Neki su to identifikovali kao potrebu za ustavnim promjenama. Jasno smo rekli da mi iz RS smo strana potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, tj. Ustava BiH i samo institucije RS mogu davati saglasnost za korekcije Ustava. Ostaje da se razgovara u naredim danima, vidjećemo na koji način će to ići. Mi mislimo da ne treba mijenjati Ustav BiH, mada je Narodna skupština RS donijela ranije odluku da se u ti razgovorima učestvuje", kazao je, uz ostalo Dodik.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić po završetku sastanka rekao je novinarima kako je bh. političarima ponuđen "aprilski paket ustavnih promjena plus", te dodao:

"Plus može da znači i Vrhovni sud BiH, konkretno, svaka država ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, mi nemamo sudsku. Sada bi imali Vrhovni sud, koji bi imao otprilike nadležnosti svih vrhovnih sudova. A nakon sporazuma imamo obećanje da do kraja godine BiH može aplicirati za kandidata za članstvo u EU, te da budemo stavljeni na listu zemalja koje su u bezviznom režimu od 1. januara, odnosno da počne primjena od 1. jula, te ubrzan put BiH ka NATO-u", rekao je Tihić.



Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija prenio je stav njegove stranke da BiH treba kao država, a ne eniteti kao njeni dijelovi i Distrikt Brčko, da ima insititucionalni kapacitet i mehanizme:

"Da može donositi zakone i sprovoditi sve one obaveze koje su BiH na putu ka EU i NATO-u. U mjeri u kojoj država pobijedi, u toj mjeri je i ovo sve prihvatljivo za SDP", rekao je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da je BiH ponuđena mogućnost da dobije kandidatski status za EU i brzi put u NATO.

"Principi koji su vodlii naše sagovornike iz SAD su funkcionalan država i ravnopravna pozicija konstitutivnih naroda i gradjana", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, narednih sedam do mjesec dana nastavljaju se razgovori sa predstavnicima SAD i EU.

Potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović izjavio je kako su razgovori pokazali da je sa vladajućom petorkom teško postići dogovor.

"Mislim da se ovim pokazalo da za teške političke teme nije moguće postignuti dogovor", rekao je Borenović.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke za BiH Haris Silajdžić nakon sastanka nisu željeli davati izjave novinarima.

Sastanku su prisustvovali i Robert Kuper iz Generalnog sekretarijata Vijeća EU, te ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak, prenosi Radio Slobodna Evropa.








radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak