Bez reakcije bh. pravosuđa u slučaju Vučurević

Radiosarajevo.ba
Bez reakcije bh. pravosuđa u slučaju Vučurević

Iz pravosudnih institucija BiH još uvijek nema nikakvih zvaničnih informacija o dolasku Božidara Vučurevića u Trebinje, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako javljaju dopsinici RSE, Vučurević se u ponedjeljak rano ujutru prijavio u Okružni sud u Trebinju, a nakon toga i u Osnovni trebinjski sud gdje ga niko nije primio jer su sudije, kako je izjavio, bile zauzete.

Vučurević je još dodao da je trenutno na kućnoj adresi i da će se odazvati svakom pozivu pravosudnih institucija BiH.

Pet mjeseci poslije hapšenja na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, koga Hrvatska tereti za ratne zločine na području Dubrovnika, pobjegao je iz Srbije, gdje je na slobodi čekao odluku o izručenju, u Trebinje.

Portparolka tog suda Dušica Ristić izjavila je da nema informaciju o Vučurevićevom bjekstvu u Trebinje i dodala da je on imao obavezu da se javlja sudu dva puta nedjeljno, a da se posljednji put javio u četvrtak, 7. septembra.

U međuvremenu, Božidar Vučurević se obratio medijima u RS-u, navodeći da želi da mu se sudi u BiH i da je razočaran kako je naveo u "majku Srbiju". On je dodao kako će se već u ponedjeljak javiti sudiji u Višem sudu u Trebinju.

"Ovdje imam, ne čime da se branim, nego da dokažem istinu. Imam dokumenta, papire, ljude i želim da se u BiH otvori proces", kaže Vučurević.

Nakon što je pobjegao, viši sud u Beogradu saopštio je da je donio rješenje da on može biti izručen i Hrvatskoj i BiH.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da MUP nije imao nikakve obaveze, niti nalog iz suda da provjerava Vučurevićevo kretanje.

Analitičar Ljubodrag Stojadinović u razgovoru za RSE kaže kako odgovornost vidi u nadležnima i podvlači da Srbija ovo nije smjela da dozvoli.

"Smatram da je tu došlo do zastoja pravosudnog sistema, bezbjenosti i načina na koji se u srpskom pravosuđu odnose prema ljudima koji su osumnjičeni za ratne zločine. Donijeta je odluka da on može biti izručen i Hrvatskoj i BiH, ali onda je pušten na slobodu. U takvim slučajevima, svako puštanje na je uslovno i on je pod nadzorom i obavezom da se određenim organima redovno javlja. Očigledno je da je ovdje bilo javašluka ili nemara ili je on imao saradnike u ljudima koji su bili zaduženi za njegovo čuvanje. Po mom sudu, to su stvari koje su nedopustive, jer se radi o čovjeku koji je osumnjičen za teška krivična djela i mora se voditi računa da taj proces izručenja bude nesmetan", kaže Stojadinović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak