Bez napretka u raspravi o popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Bez napretka u raspravi o popisu stanovništva

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je u prvom čitanju raspravu o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon definira da se popis stanovništva provede od 1. do 15. aprila 2011. godine. Predviđeno je da popisom budu obuhvaćeni i etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest.

Džaferović: Legalizacija etničkog čišćenja

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da popis stanovništva u BiH, multietničkoj državi, nije isto što i popis stanovništva u monoetničkim državama. Jer, ovdje, osim što popis služi u svrhu statistike, ekonomije i razvoja u BiH kao multietničkoj državi, popis stanovništva služi i kao mjera za izračun učešća konstitutivnih naroda, građana i ostalih u vlasti u BiH.

Zato je popis u BiH više od popisa u drugim zemljama i zbog toga se o ovom pitanju mora posebno povesti računa.

“Kada pogledam zakone zemalja iz okruženja - Hrvatske, Srbije, i pogledam zakon koji je nama predložen, slobodno smijem zaključiti i kazati da ovo što je nama predloženo zapravo predstavlja pokušaj legalizacije etničkog čišćenja u BiH i zbog toga je za mene ovo neprihvatljivo”, kazao je Džaferović.

Novaković: Nema volje za popis

Poslanik Momčilo Novaković je kazao da je od samog početka evidentno da ne postoji volja da se ovaj zakon usvoji i da uopće u BiH ne postoji volja da se izvrši popis, prenosi Fena.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Beriz Belkić je, replicirajući Novakoviću, kazao da nije tačno da nema volje za popis.

Po njegovim riječima, Stranka za BiH jeste za popis stanovništva, ali na način da on poštuje i tretira preporuke i da tretira one obavezne elemente od evropskih institucija i svjetskih institucija koje se bave ovim stvarima.

“Smatramo da neobavezni elementi nisu nužni u ovom trenutku”, kazao je Belkić.

SNSD: Uključiti nacionalnu, vjersku i jezičku odrednicu

Predsjedavajući Doma Milorad Živković je rekao da se stvara dojam da je SNSD zadovoljan zakonom.

“Nismo zadovoljni, imamo primjedbe na članove i 6. i 17., o nadležnostima agencije i o tome šta se popisuje, odnosno šta je sastav popisnog obrasca, i to veoma ozbiljne zamjerke u vezi s tim”, kazao je Živković te pozvao kolege da podrže zakon u prvom čitanju, “a onda da pričamo o pojedinim članovima, da vidimo gdje možemo popraviti zakonski prijedlog”.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović je kazao da i najumjereniji pripadnik dva od tri konstitutivna naroda nikada neće prihvatiti model popisa koji ne bi ispunjavao osnovno ljudsko pravo, a to je, pored Eurostatovih standarda, pravo na nacionalnu, vjersku i jezičku odrednicu.

Popis stanovnika ili popis državljana?

Kao manjkavost predloženog zakona neki od poslanika su naveli i to da popisom ne bi bile obuhvaćene osobe koje su iz BiH odsutne više od godinu dana u odnosu na 31. mart 2011. godine, što je referentni datum za popis.

Tokom diskusije izneseno je i mišljenje da je ovaj zakon diskriminirajući i da diskriminira jednu trećinu građana BiH i da popis stanovništva BiH ne može zaobići popis državljana BiH.

Poslanik HDZ-a 1990 Martin Raguž je, naglašavajući važnost ovog zakona, predložio zaključak kojim bi se definiralo da rezultati popisa ne bi bili primjenjivani za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH prije izbora 2014. godine, što je i jedan od predloženih zaključaka SDA.

Poslanik HDZ-a BiH Velimir Jukić problematizirao je u raspravi "princip obuhvatnosti" u zakonu, odnosno pitanje ko će sve biti obuhvaćen popisom.

Rasprava o predloženom zakonu je privedena kraju, a nakon što obave raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti o svim danas razmatranim tačkama, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak