Aluminij gasi proizvodnju, Nikšić: Vlada nije kriva

Radiosarajevo.ba
Aluminij gasi proizvodnju, Nikšić: Vlada nije kriva
Ivo Bradvica nakon sastanka s potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Brankom Radulovićem

Po odluci Nadzornog odbora, Aluminij počinje s gašenjem svojih postrojenja od 17. juna, a za gašenje svih postrojenja potrebno je 120 dana što će koštati 12,8 miliona dolara. Kako je istaknuto, preduzeće više ne može nastaviti s poslovanjem u uslovima aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija: U trenutnim uslovima Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 milijuna KM gubitka mjesečno.

“Što se tiče cijena struje, u Europi se točno zna kolika je cijena električne energije (npr. u Njemačkoj on iznosi 37 eura po megavat satu na Islandu 23 eura itd.) u svim državama trenutno cijena iznosi ispod 40 eura po megavati satu, a mi je danas plaćamo 54,5 eura po megavati satu Elektroprivredi HZ HB. Do 30. travnja plaćali smo je 57 eura, a u prvom i drugom mjesecu ove godine čak 65 eura, po megavat satu, dok je Elektroprivreda viškove struje izvozila po 40 eura po megavat satu”, izjavio je Bradvica.  

"Mi smo u posljednje dvije godine non-stop pružali prijedloge Vladi FBiH, međutim, ni na jedan od tih prijedloga nitko se nije oglasio. Posljednji kontakt ja sam s federalnim premijerom imao prije dva mjeseca nakon čega sam tražio da se održi bilo bilo sastanak ili telefonski razgovor u čemu nisam uspio", kazao je Bradvica, istaknuvši kako je vlast u Hrvatskoj pokazala veliko zanimanje za problem Aluminija te da su se predstavnici Aluminija sastali i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem

Cijene struje kod svih elektroprivreda u BiH za Aluminij bi bila ista, dok bi uvoz struje iz Europe bio znatno jeftiniji, ali bi njen dovod do Mostara povećao troškove što bi na kraju došlo na isto pa je Aluminij prisiljen kupovati struju kod domaćih poduzeća. Po Radulovićevom mišljenju, nema realne i buduće ekonomije cijelog regiona ukoliko nema bazične industrije i konkurentne aluminijske industrije.

Stanje u aluminijskoj industriji nije najbolje samo zbog dva faktora, a to su svjetski mešetari i trgovci i nestručna i nenormalna vlast, kazao je Radulović, naglasivši kako je mostarski Aluminij  za Crnu Goru svijetli primjer kako treba biti konkurentan i kako treba ulagati u modernizaciju. On je najavio i skorašnje osnivanje regionalnog udruženja za proizvodnji i preradu aluminija. 

A, jučer se oglasio premijer federalne Vlade Nermin Nikšić koji žali što je “Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar donio odluku kakvu je donio, ali”:

Siguran sam da se krivci za stanje u Aluminiju Mostar ne mogu tražiti u Vladi FBiH koja godinama nema svoje predstavnike u nadzornim i upravljačkim tijelima ove kompanije

Federalni premijer za Fenu je rekao da je s direktorom Aluminija Ivom Bradvicom i predstavnicima ove kompanije obavio niz razgovora u proteklom periodu, a da njegovi saradnici rade na pripremi prijedloga sporazuma koji bi konačno trebao riješiti pitanje statusa ove kompanije, ali i obespravljenih radnika ove firme. 

“O tome su upoznati i predstavnici Aluminija, a traženi sastanci trebaju biti održani kada bude finaliziran dokument oko kojeg se može razgovarati. Žao mi je što su prijedlozi Aluminija do sada uvijek bili isključivi i što je prema tim prijedlozima Aluminij trebao dobiti sve, a država iobespravljeni radnici gotovo ništa. Također, Aluminij je u svojim prijedlozima od mene faktički tražio da pristanem da počinim krivično djelo, kako bi ova kompanija dobila jeftiniju struju”, kaže premijer Nikšić. 

Naglašava kako njegov jedini interes kada je u pitanju ovo preduzeće jeste njegovo što bolje poslovanje i daljnji razvoj, ali i konačno rješavanje pitanja hiljada bivših radnika: “Ovaj problem, duboko sam uvjeren, može biti riješen samo u paketu i Ivo Bradvica je u protekle dvije godine imao niz prilika da zajedno sa mnom takav sporazum postigne. Žao mi je radnika Aluminija koje ovakav razvoj situacije najviše pogađa, ali podsjećam i da hiljade nekadašnjih radnika ove kompanije već godinama traže svoja osnovna prava, a na šta se predstavnici ove firme uopće ne obaziru.”

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak