Hronologija prokletstva koje su Englezi skinuli protiv Kolumbije

F. Z.
Hronologija prokletstva koje su Englezi skinuli protiv Kolumbije
Fudbalska repreznetacija Engleske pobijedila nakon jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu. Zvuči pomalo nerealno, ali upravo to se sinoć dogodilo u Rusiji. Historija je ispisana u Moskvi, Engleska je skinula prokletstvo jedanaesteraca.

Italija 1990. godine, polufinale Svjetskog prvenstva (Engleska - Njemačka)

Prokletstvo koje je trajalo skoro 30 godina počelo je 1990. godine na Apeninima. Englezi su predvođeni Paulom Gascoigneom došli do polufinala i u Torinu su odmjerili snage s njima uvijek mrskim Nijemcima. Poveli su Nijemci golom Andreasa Brehmea iz slobodnog udarca, a deset minuta prije kraja Gary Lineker je pogodio za produžetke. Nakon dodatnih 30 minuta golova nije bilo, a onda je došlo do raspucavanja nakon kojeg više ništa neće biti isto. Gary Lineker, Peter Beardsley i David Platt pogodili su svoje penale, ali su Stuart Pearce i Chris Waddle bili neprecizni pa je Njemačka s Franzom Beckenbaureom na čelu otišla u Rim i u finalu pobijedila Argentinu Diega Maradone.

Engleska 1996. godine, polufinale Europskog prvenstva (Engleska - Njemačka)

"It's coming home", bio je slogan Europskog prvenstva koje se 1996. godine održalo u Engleskoj. Fudbalska nacija ugostila je najboljih 16 reprezentacija Starog kontinenta. Alan Shearer je igrao u fantastičnoj formi i svi su vjerovali da će pred domaćim navijačima konačno jedan trofej nakon 1966. godine doći u fudbalske vitrine u Lonodnu. Engleska je već u četvrtfinalu morala pucati penale, ali su Shearer, Platt, Pearce i Gascoigne bili sigurni, dok su na drugoj strani sadašnji selektor Hierro i stric Rafaela Nadala - Miguel Angel Nadal promašili svoje pokušaje s "kreča" za reprezentaciju Španije. 

Polufinale je donijelo novi duel s Njemačkom. Nakon samo tri minute igre Shearer je pogodio za erupciju oduševljenja 75.000 navijača na Wembleyu. Radost je trajala samo 13 minuta, a Kuntz je vratio stvari na početak. Golova do kraja nije bilo, a pobjednik se odlučio udarcima s bijele tačke. Nakon pet serija nije bilo promašaja. Hassler, Strunz, Reuter, Ziege i Kuntz na jednoj, te Shearer, Platt, Pearce, Gascoigne i Sheringham na drugoj strani.

Potom je loptu namjestio sadašnji selektor Engleske - Gareth Southgate, šutirao je jako loše i Andreas Koepke je zaustavio njegov udarac. Andreas Moller na drugoj strani nije dozvolio Seamenu da pročita njegovu namjeru i Njemačka je još jednom izbacila Englesku. Kasnije je golovima Olivera Bierhoffa Njemačka preokrenula u finalu protiv Češke Republike i osvojila titulu prvaka Europe. Drugi pogodak Bierhoffa bio je prvi zlatni gol u historiji fudbala. 

Francuska 1998. godine, osmina finala Svjetskog prvenstva (Engleska - Argentina)

Utakmica zbog koje je David Beckham postao neprijatelj broj jedan u Engleskoj. Do tada omiljeni dečko engleskog fudbala i najpoznatiji dečko svijeta (tada je Victoria bila mnogo poznatija od njega), dobio je crveni karton u 47. minuti susreta zbog udaranja Diega Simeonea bez lopte. Englezi vjeruju da bi prošli dalje da nisu ostali sa deset igrača tako rano. Utakmica je to i u kojoj je Michael Owen postigao jedan od najbojih golova na prvenstvima svijeta i sa 18 godina skrenuo pažnju svijeta na sebe. Nakon 120 minuta igre ostalo je na stadionu Geoffroy Guichard u St. Etienneu 2:2, a pobjednika su odlučili jedanaesterci. Nakon uvodnih pogodaka Roa i Seamen odbranili su udarce Incea, odnosno Crespa. Pogodili su potom Veron i Gallardo na jednoj, te Merson i Owen na drugoj strani. Nakon što je Ayala matirao Seamena, pokušaj Davida Battyja odbranio je Roa za veliko slavlje Gaučosa.

Portugal 2004. godine, četvrtfinale Europskog prvenstva (Engleska - Portugal)

Jedan od najupečatljivijih nastupa jednog golmana na velikom takmičenju dogodio se bez ikakve sumnje na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine. Domaćin i Engleska susreli su se u četvrtfinalu. Šokantna utakmica otišla je na kraju na penale. Vodili su Englezi 1:0 do 83. minute, a onda se spasio Portugal preko Heldera Postige. U produžecima Portugal je poveo preko Ruija Coste u 110. minuti, a onda je Frank Lampard izjednačio pet minuta kasnije. Nakon pet penala vidjeli smo po jedan promašaj na obje strane. David Beckham je promašio prvi za Engleze, a revanširao mu se Rui Costa. Golman Portugala Ricardo u jednom trenutku skinuo je rukavice, a u sedmoj seriji odbranio je udarac Dariusa Vassella s bijele tačke. Golman Portugala - Ricardo nije tu stao, namjestio je loptu na kreč i odveo Portugal u polufinale. Portugalci su u finalu igrali s Grčkom, a Charisteas je šokirao Lisabon i odnio trofej Henry Delaunay u Atinu.

Njemačka 2006. godine, četvrtfinale Svjetskog prvenstva (Engleska - Portugal)

Engleska je posljednji put prije Rusije u četvrtfinale Svjetskog prvenstva prošla 2006. u Njemačkoj, a među osam najboljih protivnik im je bio Portugal. Nakon 120 minuta igre na AufSchalke Areni u Gelsenkirchenu golova nije bilo, a onda je još jednom u junaka Portugala izrastao Ricardo. Prvi jedanaesterac odbranio je Lampardu, a nakon pogotka Hargreavesa i promašaja Huga Viane, stvari su opet bile na početku. Potom je promašio Petit, ali i Gerrard, pa je nakon tri serije rezultat bio 1:1. Postiga je bio precizan s bijele tačke u četvrtoj seriji, a Ricardo je potom odbranio i udarac Carraghera i postao prvi golman koji je odbranio tri penala u raspucavanju na Svjetskom prvenstvu. Jedini je bio sve do nedavnog duela Hrvatske i Danske, kada mu se pridružio Danijel Subašić. Pogodak za prolazak Portugala u polufinale i duel sa Francuskom postigao je Cristiano Ronaldo.

Poljska i Ukrajina 2012. godine, četvrtfinale Europskog prvenstva (Engleska - Italija)

Engleska je nakon grupne faze imala sedam bodova i zauzela je prvo mjesto na tabeli, a za protivnika u četvrtfinalu dobila je Italiju. Nakon 120 minuta igre na Olimpijskom stadionu u Kijevu golova nije bilo, a Englezi su opet morali šutirati njima mrske penale. Krenulo je dobro. Gerrard i Rooney su pogodili, a na drugoj strani neprecizan je bio Montolivo. Potom su se Englezi raspali. Pirlo i Nocerino su bili precizin, a Young i Cole nisu pogodili mrežu. Loptu je namjestio rezervista Alessandro Diamanti i matirao nemoćnog Harta za prolazak Italije. Ekipa Antonija Contea došla je do finala, gdje je poražena od Španije s ubjedljivih 4:0.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak