Potresni prizori i kod Rimskog mosta na Ilidži: Rijeke skoro više nema

6
Radiosarajevo.ba

Rijeke u Bosni i Hercegovini na ivici su ekološke krize i mnoge su, zbog ekstremno toplog ljeta ove godine, skoro pa presušile.

Proteklih dana gledamo potresne prizore Neretve, Sane, a mnogi su ostali u potpunom šoku kada su vidjeli Vrelo Bosne koje je također skoro presušilo. 

O tome šta se desilo na Vrelu Bosne, ali i kako bi mogla izgledati naša i budućnost naše djece možete više čitati OVDJE. Dodajmo i kako posebno uznemirava vremenska prognoza prema kojoj ozbiljnijih padavina nema na vidiku.

Užas u Srbiji: Lift u prodavnici povukao ženi kosu i ubio je

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba danas je obišao i lokaciju Rimskog mosta kod Sarajeva. Za one koji ne znaju, ovo je građevina upečatljivog izgleda, izgrađena na Plandištu kraj Ilidže i jedan je od četiri sačuvana stara kamena mosta na području Sarajeva. Ostali mostovi su: Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Kozja ćuprija.

Nije baš sigurno kada je ovaj most izgrađen. Zbog kontinuiteta života na prostoru Ilidže od neolitičkog razdoblja pa do danas može se pretpostaviti da je tu postojao neki most koji je omogućavao prijelaz s jedne strane na drugu preko rijeke Bosne. Most je morao postojati u srednjem vijeku zbog trgovačkog puta koji je povezivao Dubrovnik sa srednjom Bosnom. Most je prvi put spomenut u 16. vijeku, oko 1550. godine.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Rijeke ispod Rimskog mosta skoro više nema

Spominje ga mletački poslanik Katarin Zeno i piše da postoji kameni most na rijeci Bosni koji ima sedam lukova. Čuveni putopisac Benedikt Kuripešić koji je prolazio ovim krajevima 1530. godine, most ne spominje, iako se misli da bi ga sigurno spomenuo zbog njegovog upečatljivog izgleda. Tako da se pretpostavlja da je most nastao u vremenu između 1530. i 1550. godine.

Ne zna se ko je izgradio most, no zna se da ga je Rustem paša-Hrvat dao obnoviti negdje oko 1762. godine po molbi stanovnika Sarajeva. Dobio je naziv Rimski most zbog plitkog reljefa na kamenoj ploči na kojoj je prikazana gola figura u stojećem položaju lijeve noge prekrižene preko desne, s desnom rukom podignutom iznad glave i lijevom rukom prekriženom preko grudi.

Danas, rijeke Bosne koja teče ispod ovog čudesnog mosta skoro i nema. Tek pokoji izletnik i labudovi podsjećaju na šarm ovog nacionalnog spomenika BiH, a šta smo zabilježili pogledajte u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Rijeke ispod Rimskog mosta skoro više nema

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak