Uznemirujuće fotografije: Otrovani psi na ulicama Donjeg Vakufa (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja donijela je (na osnovu člana IV. 4.a Ustava Bosne i Hercegovine) Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 42. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 17. i 29. decembra 2008. godine i na 25. sjednici Doma naroda, održanoj 26. februara 2009. godine.

Masovno trovanje napuštenih pasa u Donjem Vakufu

U Donjem Vakufu se već nešto više od mjesec dana kontinuirano na najgori mogući način krši ovaj Zakon, piše čitateljka portala Radiosarajevo.ba.

"Naime, načelnik je odredio neka minimalna sredstva u skladu s mogućnostima Općine, za provođenje makar dijela Zakona - sterilizacije i kastracije, što je za svaku pohvalu. Paralelno s projektom sterilizacija i kastracija počela su i masovna trovanja pasa. Psi masovno u agoniji ugibaju po vakufskim ulicama, kako sterilizirani i vakcinirani, tako i oni koji još uvijek nisu veterinarski obrađeni. Građani ih truju raznoraznim sredstvima, od stucanog stakla pomiješanog u hranu, do Domestosa i raznih drugih otrova kućne radinosti. Svi o tome sve znaju, ali i svi šute, čak i jedini vakufski medij - radio.

U Donjem Vakufu je u samom gradskom jezgru bilo cirka nekih 70 pasa čiji se broj iz godine u godinu povećavao jer Zakon nije provođen. I sada kada je općinska uprava konačno našla način i sredstva da se problem, smanji i neutralizira, građani su uzeli stvar u svoje ruke, i to na najgori, najokrutniji mogući način - trovanjem.

Pokušala sam telefonom podnijeti prijavu u PS Donji Vakuf (jer trenutno nisam tamo) i policijski službenik mi je rekao da moram lično doći i podnijeti prijavu, što je u ovom trenutku nemoguće. Nemoguće je i fizički, a i nedostatkom dokaza (imam nekoliko fotografija koje su mi poslali građani koji žele ostati anonimni).

Da se razumijemo, i sama sam za rješenje ovog gorućeg problema, jer su neki psi postali agresivni i napadali su ljude, ali sve to zbog pretrpljenih maltretiranja i gladi jer, vjerovali ili ne, to je gradić u kojem se hrana radije baci ribama u Vrbas nego da se "hrani paščad".

Psima nije mjesto na ulici, u tome se slažemo svi mi i koji volimo i oni koji ne vole životinje! Ali napominjem ovo ne da nije način već je i izravno kršenje Zakona koji je i dalje na snazi. I porazna je činjenica da su građani ove općine uzeli "stvar u svoje ruke" upravo u trenutku kada je općinska vlast pronašla način i sredstva na saniranju ovog problema, i makar djelomično provođenje važećeg Zakona, što je svakako za svaku pohvalu.

Građani su mjesecima vršili pritisak na općinskog načelnika da riješi ovaj problem i kad je čovjek pronašao način, oni su se odlučili za ovo okrutno, nehumano, nečovječno postupanje.

Kao stanovnica ove države i tog grada, osjećam moralnu i ljudsku odgovornost da javnost obavijestim o ovom gnusnom činu, i grubom kršenju Zakona NN lica iz Donjeg Vakufa. 

Ponavljam, za rješenje ovog problema sam uvijek, ali ne na ovaj način. 

Prema nezvaničnim informacijama otrovano je dosad 15-ak jedinki, a neki trenutno ugibaju. Prema zvaničnim informacijama koje sam dobila iz Veterinarske stanice Donji Vakuf, dosad je sterilizirano 13 pasa (12 mužjaka i dvije ženke). 

Među ubijenim psima su i neki od veterinarski obrađenih pasa.

I još moram na kraju dodati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se pronađe počinilac, ili više njih, ovog gnusnog zločina i da se u skladu sa zakonskim odredbama kazni", ispričala nam je naša čitateljka.

Upozorenje: Fotografije su uznemirujuće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak