Uspravljen spomenik Radojki Lakić na Vracama

Radiosarajevo.ba
Uspravljen spomenik Radojki Lakić na Vracama

Aktivisti i aktivistkinje udruženja Akcije građana pokrenuli su inicijativu da se spasi spomenik heroini Radojki Lakić na Vracama, koji je nedavno pokraden i oboren zbog materijala od kojeg je napravljen – bronze.

FOTO: Spomen park Vraca danas

U okviru inicijative, za sada su poslani dopisi Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Opštini Novo Sarajevo i Gradu Sarajevo. Do sada, zaprimljen je odgovor od Kantonalnog zavoda u kojem objašnjavaju tešku i komplikovanu situaciju u kojoj se nalazi naše kulturno-historijsko naslijeđe.

Aktivisti i aktivistkinje ovog udruženja jučer su obaviješteni da je spomenik uspravljen, a radove su obavili radnici firme Neimar. Predstoje napori za restauraciju i očuvanje spomenika.

"Ovaj primjer ćemo iskoristiti kao primjer snage pojedinke da utiče na pozitivne promjene u društvu", kažu iz udruženja Akcija građana i poručuju:

"Solidarno do pobjede!"



A ko je bila Radojka Lakić? 

Rođena je 1917. godine u Skender-Vakufu. Njen otac, seoski učitelj je često mijenjao radnu sredinu, tako da je osnovnu i srednju školu pohađala u više gradova: u Zvorniku, Biljenini, Sarajevu, Šapcu... Još dok je pohađala bijeljinsku gimnaziju, pridružuje se revolucionarnom omladinskom pokretu, a 1935. postaje članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije. U Beogradu upisuje prvo Tehnološki fakultet, a potom se prebacuje na Filozofski. Uskoro postaje i članica Komunističke partije Jugoslavije, 1937. godine. 

Zbog nerazumijevanja roditelja za njen revolucionarni rad, odbija njihovu finansijsku pomoć, te se zbog teške materijalne situacije zapošljava u pošti u Beogradu. Na početku rata radi kao ilegalka u Sarajevu, a od policije se sakriva prerušena u muslimanku pod zarom, često mijenjajući stanove i koristeći lažna imena.

Početkom septembra 1941. tako prerušena, uhapšena je na ulici pod imenom Marije Hodak. U ustaškom zatvoru iako mučena, ništa nije priznala, te je na Prijekom sudu osuđena na smrt. Strijeljana je 1941. godine na Vracama, ali se i tada podsmjehnula svojim dželatima i još jednom iskazala svoju nevjerovatnu hrabrost. Sahranjena je u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, a na mjestu njenog pogubljenja podignuta je spomen-ploča.

Narodnom heroinom je proglašena 8. juna 1945. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak