USAID: Grant za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Radiosarajevo.ba
USAID: Grant za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o grant sredstvima između Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH upriličena je danas u Sarajevu. 

Sporazum su potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH BiH Semiha Borovac i direktor Misije USAID-a za BiH Peter Duffy, a potpisivanju je prisustvovala ambasadorica Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH Maureen Cormack. 

Ministrica Borovac je izjavila novinarima da je potpisan sporazum s USAID-om o grant sredstvima koja američka vlada donira Vijeću ministara BiH na način da se ta sredstva usmjeravaju Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i to u dva pravca. 

"Prvi je u pravcu Sektora za ljudska prava, gdje ćemo sredstva u iznosu od milion američkih dolara iskoristiti za istraživanje oblasti ljudskih prava u dijelu poštivanja, promocije i reguliranja", navela je ministrica Borovac. 

Dio sredstava u iznosu od 750 hiljada američkih dolara namijenjen je Agenciji za ravnopravnost spolova i bit će primjenjen za Istanbulsku konvenciju o suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama. 

"Prevashodno je cilj da se okvirni program koji smo donijeli uz ovu Konvenciju primjeni u BiH uključivanjem svih aktera, od državnih organa, institucija, građana, nevladinog sektora na suzbijanju ove pojave, kako bi država mogla da preduzme adekvatne mjere kako bi se zaista Istanbulska konvencija i primjenila u BiH", istaknula je Borovac. 

Navela je da će, pored značajnih aktivnosti koje se vode, ova sredstva biti iskorištena za različite vrste obuka, unaprijeđenje korisnika i onih koji će koristiti ove usluge. 

Posebno značajnim je ocijenila da žene žrtve nasilja prepoznaju da država želi da pruži adekvatnu pomoć i da su one te koje mogu da se obrate nadležnim organima, jer „nasilje u porodici nije privatni nego društveni problem“. 

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack je izjavila da je vrlo bitno pomoći da se u BiH provedu zakoni, konvencije i ugovori koji su do sada potpisani. Kazala je da oni postoje na papiru, ali je vrlo bitno poduzimati mjere na njihovoj provedbi. 

Po njenim riječima, to je problem s kojim se ljudi suočavaju širom svijeta, ali ključna stvar je poduzimati mjere da se provode zakoni kako bi se zaštitile žene koje su žrtve nasilja. 

"Da li će se to raditi kroz otvaranje sigurnih kuća ili uspostavu linija za pomoć, da li će se raditi na obuci policajaca, sudaca, tužilaca... Dakle, cilje je da se cijelo društvo okupi oko ovoga i da se postignu konkretni koraci kako bi se cijelo društvo pozabavilo ovim problemom i postiglo napredak u njegovom rješavanju", istaknula je ambasadorica Cormack. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak