Učenici iz BiH učestvuju u globalnom događaju 'Sat kodiranja'

Radiosarajevo.ba
Učenici iz BiH učestvuju u globalnom događaju 'Sat kodiranja'

"Sat kodiranja" (Hour of Code) je najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja. To je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike. O rekordnom uspjehu i kvaliteti ovog edukativnog događaja svjedoči činjenica da je tokom Sedmice kodiranja u 2013. godini učestvovalo preko 15 miliona učenika iz 170 zemalja svijeta

I učenici iz naše zemlje ove će godine učestvovati u događaju. "Sat kodiranja" će se održati od 8. do 14. decembra 2014. godine. Do sada se u akciju uključilo više od 100 osnovnih i srednjih škola, kao i nevladinih organizacija i kompanija koje žele pružiti mladima priliku da se upoznaju s osnovama programiranja. 

Pretpostavlja se da će do 2018. godine nedostajati gotovo dva miliona tehnološki obrazovanih radnika, a programeri su i danas vrlo traženi i u BiH. 

Specijalno dizajnirani tutorijali poput Angry Birds, Plants vs Zombies ili videopredavanja Mark Zuckerberga i Bill Gatesa razvijaju osnovno informatičko obrazovanje, potiču kreativnost i razvijaju logičko razmišljanje kod učenika. 

Centar za promociju civilnog društva, kroz svoj Resursni centar, pokrenuo je veliku promotivnu akciju u cilju uključivanja što većeg broja djece i mladih u BiH. 

Direktorica CPCD-a Aida Daguda istaknula je na konferenciji za novinare da je Resursni centar CPCD-a, u saradnji s Microsoftom BiH, poduzeo do sada niz koraka u cilju promocije ove edukativne mogućnosti s ciljem ohrabrivanja i uključivanja mladih iz BiH u svjetske informatičke trendove. Naglasila je da su ovu akciju podržale najvažnije institucije nadležne za obrazovanje u BiH, kao što su Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku, Vlada Brčko distrikta - Odjel za obrazovanje, te sva kantonalna ministarstva za obrazovanje u FBiH. Zahvaljujući brojnim društveno-odgovornim kompanijama kao što su R&S d.o.o., Prestigio, Nestle Adriatic BiH d.o.o. Sarajevo, Academy 387, Didakta d.o.o i ustanovama poput Kina “Novi Grad”, nagraditi će se i najaktivnije škole, nastavnici i učenici u okviru akcije “Sata kodiranja” u BiH.

Pomoćnica ministra za informatizaciju obrazovanja i nauke u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Azemina Njuhović, istaknula je  da  je "Programiranje sve traženiji posao u svijetu, ali se nažalost u našem obrazovnom sistemu veoma često doživljava kao nešto komplicirano ili nešto čime se može baviti mali broj djece. Stoga je Ministarstvo u ovoj akciji prepoznalo mogućnost da se ta slika o programiranju kao teškom i nedostižnom poslu promijeni, te da naše učenike upoznamo s ljepotama programiranja, a to ova globalna inicijativa pruža“.

Govoreći o važnosti edukacije za poslove programiranja, predstavnica Microsofta u BiH Anida Jusufović istaknula je kako je velika potražnja za programerima u Bosni i Hercegovini, te da je trenutno na jednom od portala za zapošljavanje aktuelan čak 51 konkurs za ovaj posao u BiH.

U prostorijama Resursnog centra u Sarajevu organizirat će se Satovi kodiranja za učenike svih uzrasta. S tim u vezi pozivaju se sve škole koje nemaju mogućnost da održe Sat kodiranja zbog tehničkih razloga, da se jave u CPCD putem emaila majda.lovrenovic@cpcd.ba 

Sve zainteresirane ustanove mogu se prijaviti kao domaćini “Sata kodiranja” do 8.12.2014. putem web-stranice www.hourofcode.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak