Taksi skuplji u Banjoj Luci nego u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Taksi skuplji u Banjoj Luci nego u Sarajevu

Usluge taksi prijevoza u Bosni i Hercegovini danas se mogu naći na svakom ćošku. Ponuda na "putnom tržištu" je mnogobrojna, a borba za mušterije iz dana u dan raste. Osim registriranih taksi prijevoznika, u našoj zemlji vlada prava "navala" onih s druge strane zakona.

Kako god, svi oni građanima nude istu uslugu, ali se cijene razlikuju od grada u kojem prijevoznik taksira i naravno, od vlasnika određenog taksi udruženja.

Napravili smo poređenje cijena taksi usluga u dva najveća grada u BiH - Sarajevu i Banjoj Luci i došli do zanimljivih podataka.

Cijena taksi usluga u Banoj Luci

Želite li koristiti taksi usluge u najvećem gradu u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, za sami početak morat ćete izdvojiti 2 KM. Naime, kako su za portal Radiosarajevo.ba kazali iz jednog taksi udruženja u Banoj Luci, u entitetu Republika Srpska, cijena taksi usluga su regulirane na nivou gradova.

"Općina Banja Luka donijela je odluku o cijeni usluga u našem gradu. Postoji sedam registriranih taksi udruženja i 231 vozilo. Ovakav način funkcioniranja vrijedi i u ostalim gradovima, da svaka veća jedinica, odnosno grad, ima svoj cjenovnik", naglasili su za naš portal iz taksi udruženja.

Startna cijena je 2 KM, po jednom kilometru se naplaćuje 1,50 KM, a ukoliko ste pozvali taksi telefonom i prešli više od 7 km, dobit ćete 50 posto popusta. 

Međutim, kada smo kontaktirali još jedno taksi udruženje u Banjoj Luci, dobili smo podatak da je njihova startna cijena 1,60 KM. Po jednom kilometru platit ćete 1,20 KM, a zadržite li se na odredištu više od sat vremena dok vas taksista čeka, platit ćete 10 KM.

Zanimljivo je da u ovom gradu postoji sedam registriranih taksi udruženja, a kod njih šest startna cijena je 2 KM. 

Cijena vožnje taksijem u Sarajevu

Za razliku od Banje Luke, u glavnom gradu BiH, cijena taksi usluga je nešto prilagođenija džepu građana. Tako u Sarajevu polazna cijena iznosi 1,50 KM u jednom taksi udruženju. Cijena po jednom kilometru je 1 KM, a čekanje više od jednog sata je, kao i Banjoj Luci, 10 KM.

"Kod svih registriranih taksi udruženja u Sarajevu - njih šest, cijena je ista. Svaki cjenovnik mora ovjeriti Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo, a usvojiti ga treba Skupština KS-a", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz jednog registriranog taksi udruženja iz Sarajeva.

Oni registrirani su nerijetko na meti taksista koji svoj posao obavljaju "na crno", pa im je tako ugrožena egzistencija. Kako je jedan taksista kazao za naš portal, mušterije nekada i ne gledaju natpis firme, registarski broj ili broj tablica.

"Ukoliko uoče bilo kakvu firmu čudnog ili nepoznatog naziva, odmah je trebaju prijaviti policiji. Takva vožnja nije ni najmanje sigurna", rekao je  taksista.

Ističe, također, da je jednostavno došlo vrijeme za preživljavanje i da ljudi ne biraju način i sredstvo zarade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak