Sve što ste željeli znati o ceremoniji otvaranja Vijećnice

Radiosarajevo.ba

Već nekoliko dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada uzbuđenje zbog sutrašnjeg otvaranja obnovljene Vijećnice. Ceremonija otvaranja najavljena je na dan koji se slavi kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 

Gradnja sarajevske gradske kuće završena je 1896, a izgrađena je sredstvima koje su skupili građani, a sakupljeno je oko milion tadašnjih kruna. 

"Stoga sam presretan što će ova čuvena zgrada, simbol pobjede nad fašizmom, biti vraćena građanima Sarajeva", kazao je gradonačelnik Ivo Komšić na pres-konferenciji održanoj danas u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Ceremonija otvaranja ovog svjetskog simbola susreta civilizacija počet će u 17:30 sati prvim zvaničnim prijemom gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića u Vijećnici na kojem će, u znak zahvalnosti, uručiti priznanje i poklon prijateljima donatorima, koji su svojom materijalnom potporom pomogli njenu obnovu u proteklih 18 godina.

Naš simbol pobjede nad fašizmom 

''Otvaranje sarajevske Vijećnice dešava se nakon 18 godina, koliko je trajala njena obnova i 118 godina otkada je prvi put i otvorena. Ova obnova je vratila u autentičnu formu interijer i eksterijer koji je i imala od početka. Na datum 9. maja Evropa je pobijedila fašizam, postavivši temelje nove buduće države. A to su solidarnost, tolerancija, ravnopravnost naroda i demokratija. Vijećnica je naš simbol pobjede nad fašizmom", izjavio je Komšić, dodavši kako se rijetko pominju vatrogasci bez čije pomoći teško da bi se spasilo ono „na čemu se zasniva naša kolektivna svijest“.

Na pitanje da li je zgrada Vijećnice dobila upotrebnu dozvolu, Komšić je kazao kako „tokom današnjeg dana treba stići upotrebna dozvola za dvije faze rada: statika i sigurnost“. Ukupna obnova Vijećnice koštala je 23 miliona KM.

Oni koji su zapalili Vijećnicu imali su dva cilja, mišljenja je Komšić, prvi cilj je da unište simbiozu kulturnih i tradicionalnih stilova koje predstavlja ova zgrada. Drugi cilj je uništenje kolektivnog pamćenja građana BiH i Sarajeva. 

Ko će biti smješten u Vijećnici

Projektom obnove Vijećnica će danas biti više funkcionalna, u kojoj će, između ostalog biti i muzej i nacionalna biblioteka. Za biblioteku je predviđen prostor od oko 2000 kvadrata u Vijećnici. A na pitanje da li će se Nacionalna biblioteka preseliti u te prostorije, Komšić odgovara kako će se o tom pitanju pozabaviti nakon otvaranja.

David Barth, direktor USAID misije u BiH, koji je također prisustvovao konferenciji, izjavio je kako su na sutrašnje otvaranje pozvani svi građani koji žele slaviti sve aspekte bh. kulture.

''Od pet sati do kasno navečer održat će se brojne aktivnosti poput koncerta Sarajevske filharmonije, studenti plesa i umjetnosti će pokazati svoje vještine. Također, bit će izložene bosanske rukotvorine, a za djecu će biti mnogo zabavnih sadržaja. Vijećnica je važan simbol za BiH, ali mi ulažemo napore da očuvamo i drugo kulturno naslijeđe poput Manastira u Fojnici i podržimo otvaranje Zemaljskog muzeja'', kazao je Barth.

Svaki pojedinac može uveličati događaj

Kako je najavljeno, svaki pojedinac na svoj način može uveličati ovaj događaj. Lične emotivne bilješke s manifestacije otvaranja, u formi fotografija ili videoklipova, moći će se u realnom vremenu širiti putem društvenih mreža. Naime, USAID je uz pomoć BH Telecoma omogućio besplatan bežični internet, kako bi slika sarajevske Vijećnice obišla svijet i došla i do onih koji ne mogu u tom trenutku biti u Sarajevu.
Ljepota obnovljene Vijećnice vrijedna je divljenja čitavog svijeta. Stoga se pozivaju svi prisutni građani da podijele fotografije ceremonije otvaranja putem društvenih mreža. 

Novinarima na konferenciji obratio se i poznati "violončelista iz Vijećnice" Vedran Smailović, prisjetivši se kako je nastala znamenita fotografija koja je obišla svijet. O njegovoj priči čitajte ovdje


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak