Sukob interesa pred Ustavnim sudom BiH

Radiosarajevo.ba
Sukob interesa pred Ustavnim sudom BiH

Delegati opozicione Stranke demokratske akcije (SDA) posegnuli su za pitanjem vitalnog nacionalnog interesa kako bi spriječili izglasavanje izmjena Zakona o sukobu interesa. Protiv tih izmjena već se izjasnila i međunarodna zajednica zajedničkim pismom. O svemu će konačnu odluku donijeti Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Po hitnoj proceduri, uz protivljenje međunarodne zajednice, izmjene Zakona o sukobu interesa našle su se pred izalsanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak. Delegati Kluba Bošnjaka iz SDA bili su protiv, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

"Ja tvrdim, usvajanje zakona u ovakvom sadržaju bi potpuno unazadilo dostignutu praksu u oblasti sukoba interesa, a mislim da bi u ugrozilo postojanja instituta i zaštite i sprečavanje sukoba interesa u Bosni i Hercegovini", rekao je delegat SDA Halid Genjac.

Sporan je sastav komisije koja bi odlučivala o sukobu interesa. Od devet članova, činilo bi ga šest parlementarnih zastupnika te tri iz Agencija za borbu protiv korupcije.

Međunarodni standardi

Protiv takvog rješenja oglasila se i međunarodna zajednica. No, delegati iz šest vladajućih stranaka lošim smatraju dosadašnju prasku da o sukobu intersa odlučuje Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine. U predloženom Zakonu ne vide ništa sporno.

"To nije nepoznato u međunarodnim standardima... I Hrvatska ima takvu komisiju koja odlučuje i nigdje u regionu CIK ne odlučuje o sukobu nadležnosti... nego samo u Bosni i Hercegovini. I zašto bismo mi eksperimentisali kad je oo u pitanju", kazao je Mehmed Bradarić iz vladajuće Socijaldemokratskepartije (SDP) BiH.

"Da li sad netko opravdano sumnja u parlamentarce, zato što oni dolaze iz politike, da bi oni bili ti koji bi odlučivali mimo zakona? Ja sma samo rekla da su svi drugi u tim takozvanim neovisnim tijelima samo ljudi", izjavila je Borjana Krišto iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Drugi naglašavaju kako je sporni Zakon jedan od rijetkih koji je u proceduru dospio dogovorom.

Jasna namjera zakonodavca

"Mi se prema njemu moramo odnositi kao prema zakonu koji je podržan u Savjetu ministara i koji je podržan u Predstavničkom domu", rekao je Ognjen Tadić iz vladajuće Srpske demokratske stranke (SDS).

Upravo to suglasje svih vladajućih stranaka nevladine organzacije vide kao njihov pokušaj da poboljšaju vlastiti položaj te se zaštite.

"Bila je jasna namjera zakonodavca, odnosno vladajućih partija, prije svega Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i SDPBiH, da se taj zakon suštinski degradira, odnosno da se funkcije koje su imale institucije na suzbijanju interesa u potpunosti obesmisle", kazao je prvi čovjek Transparency Internationala (TI) Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin.

Uz to, predviđene izmjene zakona ublažavaju kazne za sukob interesa, pa je taj slučaj moguće sankcionirati oduzimanjem pola plate izabranog dužnosnika. Konačan stav, zbog povučenog pitanja vitalnog nacionalnog interesa, treba dati Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak