Stara ćuprija u Konjicu, blago Hercegovine i Bosne

Radiosarajevo.ba
Stara ćuprija u Konjicu, blago Hercegovine i Bosne

Stara, kamena ćuprija u Konjicu jedna je od četiri najznačajnije u našoj zemlji, pored mostova u Mostaru, Višegradu i trebinjskog Arslanagića mosta. Prelijepi bh. spomenik, koji se našao i na listi zaštićene kulturno-historijske baštine ove zemlje, dug je 101,8 metara i širok 5,25, prema Wikipediji se smatra i tačkom gdje se Hercegovina spaja s Bosnom...

Danas, 3. marta 2015, navršava se tačno 70 godina otkako su ga srušili njemački vojnici (potpomognuti lokalnim izdajnicima), pri povlačenju, pritom u namjeri da spriječe napredovanje partizana prema Sarajevu u Drugom svjetskom ratu.

Kada je srušen, konjički kameni most imao je 263 godine.

Naime, ovo blago Hercegovine i Bosne izgradio je još 1682. godine Haseći Ali-aga iz Blagaja, kao posljednju veliku osmansku građevinu u ovoj zemlji, a bilo je to u vrijeme sultana Mehmeda IV. Inače, ovaj most sa šest lukova smatra se jednim od remek-djela ovdašnje arhitekture iz 17. stoljeća.

”Bio je to najljepši ukras moga rodnoga grada uz koji sam imao sreću provesti dio svoga djetinjstva. Bio je to divan kameni most na šest lukova. Sagrađen je u doba Osmanlija dobrotom Haseći Ali-age prije više od tri vijeka.

Nije šala tri vijeka, tri stoljeća, trista godina, eh, koliko li je to mjeseci, dana, sati, minuta, koliko ljudskih života”, govorio je nekad Zuko Džumhur o Ćupriji na Neretvi u Konjicu o čemu je naš portal već pisao.

A ovako je časopisNada iz 1898 reproducirao sliku mosta:

Stajala je tako tri stoljeća ova kamena ćuprija dok je nisu minirali vojnici Pionirske jedinice 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su čitavi samo kameni stubovi. Nakon toga, 1946. je podignut betonski most, nešto niže od kamene ćuprije – ovaj most i danas je u funkciji na magistrali M-17.

Preko ostataka Kamena mosta na Neretvi, 1962. drvena konstrukcija bila je zamijenjena armiranom. No, 44 godine kasnije, 2006. godine, turski neimari u saradnji s federalnim vlastima počinju njegovu obnovu koja će trajati sve do 2009. Ostaci mosta su izvađeni iz Neretve, ugrađeni u današnju ćupriju koju su neimari učvrstili malterom napravljenim baš kao i u prošlosti, činio ga je pijesak, kreč i mljevena opeka.

I tako je Konjic, kako je prije šest godina zabilježila novinarka Ljiljana Pirolić, dobio novu, a staru ćupriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak