Sigurna kuća u Sarajevu primila 1550 osoba tokom 14 godina

Radiosarajevo.ba
Sigurna kuća u Sarajevu primila 1550 osoba tokom 14 godina

"Problem nasilja u porodici i nasilja nad ženama je kompleksan i rješenje nije samo u zaštiti, već i u prevenciji, mehanizmima zaštite i zaštitnim mjerama, te je stoga neophodan multidisciplinaran pristup gdje svi akteri u društvu trebaju znati svoju ulogu i ispunjavati je" kazala je direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava BiH Samra Filipović-Hadžiabdić. 

Ona je to kazala povodom Tribine "Ljudska prava svim ženama u BiH - poznaju li se dovoljno problemi diskriminacije i društvene isključenosti žena u okviru nadležnosti svih zainteresovanih strana u akcijama, reakcijama i odgovorima" koja je održana danas u Sarajevu.

Hadžiabdić podsjeća da je BiH u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji, te da je to jedan od uzroka "neizlaženja" žena iz kruga nasilja jer "ekonomski ovisna žena je upravo često žrtva nasilnika."

"Neophodno je da zajedno radimo na prevenciji i tu je uloga medija značajna, jer se žene trebaju upoznati sa svojim pravima", istakla je Hadžiabdić, dodajući da stoga "pozdravlja današnju konferenciju."

Također je naglasila da BiH ima prilično dobro razvijenu legislativu i određene mjere zaštite, ali da one nisu savršene, te da je potrebno još dosta dorađivanja i konstantna edukacija svih aktera.

Kako kaže, neophodno je da žene počnu koristiti mehanizme zaštite da bi izašle iz kruga nasilja. Međutim, naglašava, nije lako razbiti stereotipe "ni kod obrazovanih žena, a pogotovo kod žena koje su možda neobrazovane, žive u malim sredinama, i uglavnom nemaju ni potporu porodice."

Menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu Mubera Hodžić-Lemeš informirala je da su tokom 14 godina primili 1.550 osoba.

"U 2014. godini došlo je do porasta broja smještenih osoba u odnosu na prethodnu godinu", kazala je Hodžić-Lemeš dodajući da to upućuje na podizanje nivoa svijesti kod žena, ali i opće informiranosti građana BiH.

Žene, ističe, sada znaju kako i kome se trebaju obratiti, kako dobiti zaštitu i što je najvažnije "da ne trebaju biti žrtve porodičnog nasilja."

U sigurnima kućama, pojašnjava, žene uče da izađu iz statusa žrtve, kako da ojačaju vlastite kapacitete i uvide da "uvijek ima izlaz."

Zaključila je da društvo kao cjelina treba imati nultu toleranciju prema nasilju u porodici, te da to mora biti cilj "svih nas i da trebamo više raditi na programima prevencije."  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak