Sedam alternativnih svjetskih čuda: Na listi i mostarski Stari most (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Znamo sve o sedam svjetskih čuda, od egipatskih piramida, preko rimskog Koloseuma, do vrtova Babilona. Međutim, postoji još mnogo drugih lijepih mjesta koje zaslužuju pažnju. Magazin Quora je objavio listu sedam "alternativnih" čuda naše planete.

Stari most u Mostaru (Bosna i Hercegovina)

Izgradnju mostarskog Starog mosta naredio je Sulejman Veličanstveni a napravio ga je Mimar Hajrudin u 16. stoljeću. Stajao je 427 godina dok 1993. nije uništen tokom rata u Bosni i Hercegovini

Obnovljen je i ponovo otvoren 23. maja 2004. Nalazi se na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Posjetioci se ne dive samo arhitektonskoj ljepoti nego i skakačima sa mosta u Neretvu, sa visine 24 metra. 

Velika džamija u Djennéu (Mali)

Jedan od simbola Afrike, Velika džamija u Djennéu je najveća zgrada na svijetu napravljena od aluvijalne gline (opeke i blata). Od 1988. godine nalazi se na listi baštine UNESCO-a. 

Chand Baori (Indija)

U malom indijskom selu Abaneri nalazi se jedan od najstarijih i najdubljih bunara na svijetu. Iako ogromni kompleks Chand Baori liči na piramidu, radi se o bunaru dubine više od 30 metara, zapravo je bolje reći podzemnom jezeru. Naučnici još uvijek ne mogu otkriti kada je izgrađen.

Palača Parlamenta u Bukureštu (Rumunija)

Nakon zemljotresa koji je 1977. pogodio Rumuniju, predsjednik Nikolae Čaušesku je proces obnove iskoristio za gradnju palače koja je trebala biti sjedište predsjednika i mnogih državnih institucija. 

Kamen temeljac  položen je 1984. godine, a na megalomanski projekt u početku je išlo 70 posto nacionalnog dohotka države. Zgrada je dugačka 270 metara, široka 240 metara, visoka 86 metara, čemu treba dodati 92 metra u podzemnom dijelu. 

Tvrđava Kumbalgarh (Indija)

Zid koji okružuje Kumbalgarh zovu "čuvar smrti". Dugačak je oko 36 kilometara, visok u prosjeku 12 metara, širok osam metara. Stoljećima je služio kao utvrda pred napadačima zbog čega Kumbalgarh nikad nije pao.

Džamija Šejh Lutfulah (Iran)

Džamija Šejh Lutfulah je jedno od remek-djela iranske sefavidske arhitekture. Jedinstvena je po tome što nema minareta. U periodu od 1603. do 1619. godine sagradio je glavni arhitekt Šejh Bahai. Nije bila otvorena za javnost nego je korištena kao mjesto vjerskih obreda za harem šaha.

Tvrđava Derawar (Pakistan)

Godine 1733. u pakistanskom gradu Bahavalpuru sagrađena je tvđava koja se sastoji od 40 bedema. Visina zida tvrđave je više od 30 metara, a obim 1500 metara. Ovaj bastion vidljiv je izdaleka u pustinji Cholistan.

Listu sedam "alternativnih" svjetskih čuda pogledajte u galeriji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak