Sarajevski vatrogasci će pretraživati jezero Perućac

Radiosarajevo.ba
Sarajevski vatrogasci će pretraživati jezero Perućac

Dobrovoljci iz šest vatrogasnih društava, uz podršku Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, odazvat će se sutra akciji pretraživanja korita Drine, odnosno lokaliteta jezera Perućac.

'Rijeka Drina, najveća masovna grobnica na Balkanu'

"Sarajevski vatrogasci svjesni situacije u kojoj su se našli istražioci iz Instituta za traženje nestalih BiH odlučili su da sutra, uz podršku Kantonalne uprave civilne zaštite, upute svoje dobrovoljce na teren višegradskog jezera u nadi da pomognu u traganju za posmrtnim ostacima stradalih Višegrađana iz proteklog rata", potvrdio je Feni predsjednik Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo Tajib Pašić.

"Naime, 30-ak vatrogasaca iz šest dobrovoljnih društava sutra u 6.15 sati krenut će prema Višegradu, na lokalitet gdje će svojim angažiranjem pomoći u traganju za posmrtnim ostacima stradalih Višegrađana", kazao je Pašić.

Naglasio je da će vatrogasci biti opremljeni svom potrebnom opremom, s obzirom  na to da se radi o nepristupačnom i opasnom terenu.

"Ta oprema će im dati sigurnost u obavljanju tih poslova", kazao je Pašić dodavši da će sarajevski vatrogasci vraćaju sutra poslije završenog posla.

"Vatrogasci se vraćaju sutra poslije završenog posla. Mi smo skupili finansijske mogućnosti da odredimo jedan dan da se pretraži jedan dio tog terena koji je trenutno najbitniji da se u ovom trenutku izvrši pretraga", rekao je Pašić.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Fena da je na lokalitetu jezera Perućac pretraživanje obalnog pojasa započelo 2. septembra.



"Za sada su na četiri lokaliteta locirani posmrtni ostaci žrtava, posmrtni ostaci ljudskog porijekla. Iz Instituta za nestale osobe BiH upućen je zahtjev Tužilaštvu BiH da bi se mogla zakazati ekshumacija. Planirano je da se pretraži kompletan obalni pojas jezera Perućac. Riječ o lokalitetu dužine 53 kiliometra jedne obale i 53 kilometra druge obale, ukupno 106 kiliometara. Obalni pojas dug je četiri metra jer je za toliko spušten nivo vode", pojasnila je Čengić.

Istakla je da će sutrašnji dolazak vatrogasaca i njihova pomoć puno značiti Institutu za nestale osobe BiH i procesu pronalaska nestalih osoba na ovom lokalitetu.

"Riječ je o jednom pretraživanju koje zahtijeva određenu i stručnost, ali i veoma je naporno s obzirom na to da je voda tek spuštena, tako da je posmrtne ostatke veoma teško i locirati i pomoć vatrogasnih društava svakako će doprinijeti bržem pronalasku posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata", kazala je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak