Sarajevski tunel konačno u javnom vlasništvu

Radiosarajevo.ba
Sarajevski tunel konačno u javnom vlasništvu

Sporazum o naknadi radi reguliranja imovinskopravnih odnosa u pogledu preuzetog zemljišta za potrebe izgradnje spomen-obilježja "Tunel D-B" kojim je ovaj tunel u vlasništvu Vlade Kantona Sarajevo i Fonda memorijala potpisan je danas u Općini Ilidža u kojoj se objekt i nalazi.
 
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić i vlasnik zemljišta Alija Kolar potpisali su danas i Sporazum o otkupu i preuzimanju eksponata koji se trenutno nalaze u kući Kolara, a koji su sastavni dio spomeničkog kompleksa "Tunel D-B".
 
Za ovu namjenu izdvojeno oko 200.000 KM, a konačno idejno rješenje je u pripremi, dok je ministar Ajnadžić najavio da će se otvaranjem ovog muzeja stvoriti nova radna mjesta koja će biti rezervirana za one koji su branili BiH i članove  njihovih porodica. 

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić naglasio je važnost ovog objekta koji je omogućio građanima opkoljenog Sarajeva da se kreću te da do njih dođe prijeko potrebna hrana. Napravljen u toku odbrane Sarajeva, danas je svjedočanstvo historije BiH za buduće generacije.
 
Sin Alije Kolara, Bajro Kolar kazao je danas da se porodica Kolar, koja je do sada čuvala ulaz u tunel s butmirske strane te izgradila muzej, uvijek borila da to bude javni objekt za što je danas i došlo vrijeme.
 
Sarajevski ratni tunel napravljen je tokom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je dvije teritorije koje je držala Armija Republike BiH (Dobrinju i Butmir) pa se tako i tunel zvao "Tunel D-B". 
 
Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 metara, a na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Tunel se u zvaničnim razgovorima ARBiH i UN vodio pod imenom "Tunel kojeg nema".
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak