Rudić: Profesija treba da iskaže prezir prema retorici novinara Momića

Radiosarajevo.ba
Rudić: Profesija treba da iskaže prezir prema retorici novinara Momića

Povodom  komentara dana pod naslovom „Taliban demokratije“, objavljenog na portalu Press online Republike Srpske, u kojem novinar Darko Momić, između ostalog, negira genocid u Srebrenici, generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić u izjavi za Fenu kazala je  da "profesija treba iskazati zgražanje i duboki prezir prema retorici kakvu koristi Momić kao novinar". 

Press online RS ‘odgovara’ Suljagiću: I dalje ćemo negirati genocid

 

Porazna je činjenica da se novinari koriste sintagmama i retorikom kakvu slušamo od političara, a posebno je žalosno saznanje da su novinari predvonici negiranja genocida u Srebrenici - potvrđenog presudama Tribunala u Haagu, na način kako to čini Darko Momić“, kaže Rudić.

Tekst se odnosi na Emira Suljagića, koordinatora Koalicije "Prvi mart", u kojem mu Momić poručuje da se „uz pijetet prema stradanju kroz koje je prošao“ smatra opsovanim i 'Prvi mart' i država koje su mu puna usta". „Pucaj, Emire, mi ćemo i dalje negirati genocid i dati sve od sebe da na tvojoj ljestvici neprijatelja s petog mjesta napredujemo ka vrhu tabele“, napisao je u četvrtak Darko Momić u komentaru dana pod naslovom "Taliban demokratije".

"Počiniti genocid, užasan je zločin, a još užasnije je negirati poslije rata, bez mrve argumenata, da se taj genocid dogodio", riječi su kojima je Safet Kešo, član Komisije za informiranje u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, prokomentirao Momićev tekst. „Čestitam njemu i svima 1. mart i sve datume koje su ovi opsovali, kao što normalnim građanima Republike Srpske čestitam sve praznike osim onih koji su utemeljni na genocidu“, rekao je između ostalog Kešo.

„Ovdje je riječ o komentaru punom govora mržnje i huškanja, neprimjerenih kvalifikacija na račun lidera Koalicije "Prvi mart", što je u suprotnosti s etičkim kodeksom i principima profesionalnog novinarstva“, zaključila je Rudić, smatrajući da je ovo slučaj kojim se treba pozabaviti Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH. 

„U uređenim društvima negiranje genocida, odnosno negiranje zločina je govor mržnje, a sloboda govora ne podrazumijeva slobodu govora mržnje“, nastavlja profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli - Odsjek žurnalistika i član Žalbene komisije Vijeća za štampu doc. dr Enes Osmančević. „Govor mržnje je krivično djelo i ono je regulirano krivičnim zakonima FBiH, RS i Distrikta Brčko. Ipak, nažalost, negiranje genocida je često prisutno u javnim nastupima političara, a evo sada vidimo i novinara, i ono se često nastoji sakriti iza slobode govora.“

Ističe da je u posljednjih dvadeset i više godina na području bivše Jugoslavije govor mržnje konstanta, ali je evoluirao, promijenio oblik i nositelje. Ranije je bio eksplicitan i izražavao je netrpeljivost prema drugim etničkim i vjerskim skupinama, a njegovi pronositelji su bili političari i vjerske vođe: „Danas je sve više usmjeren ka negiranju zločina, veličanju totalitarnih ideologija i netrpeljivosti ka drugačijim političkim i seksualnim opredjeljenjima.“

Naglasio je i da posljednji, neuspio pokušaj javne polemike govori o niskim civilizacijskim standardima u javnoj komunikaciji i širenju govora mržnje, koji ostaje bez adekvatne kritike i sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak