Restauracija Isabegovog hamama koštat će oko 2 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Restauracija Isabegovog hamama koštat će oko 2 miliona KM
Trenutni izgled kupatila (radiosarajevo.ba)

Restauracija Gazi Isa-begove banje u Ulici Bistrik trebalo bi da počne na proljeće naredne godine, pišu Nezavisne.com.

Isabegov hamam, poznat i kao Carev hamam, najstarije je javno kupatilo u Sarajevu, a njegova restauracija i rekonstrukcija trebalo je da počne na ljeto prošle godine. Radovi su odgođen zbog pripreme projektne dokumentacije i prikupljanja dozvola za restauraciju.

Ko će sprati prljavštinu s gradskog kupatila?

U Vakufskoj direkciji, morali su čekati i na investitore iz Turske, Fondaciju za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH) koja je prikupljala sredstva. Taj dio priprema je okončan, a projekat bi trebalo da košta između milion i dva miliona KM, a biti će restauirana u izvornom obliku.

Sadržaj će biti prilagođen novom vremenu. Ukupna korisna površina iznosiće 817 kvadratnih metara. Tu će se nalaziti saloni za masažu, slastičarna, saune, topli bazen i rekreacioni bazen, turske znojne kupke, garderoba. Ovi sadržaji biće smješteni u prizemlju, na spratu će biti administrativne prostorije, a u suterenu bazenski objekti, praonica, sanitarije, klima i ventilacija.

"Dobili smo saglasnost od Rijaseta Islamske zajednice u BiH i potpisali smo ugovor sa IHH-om u skladu sa zakonskom procedurom", rekli su iz Vakufske direkcije za Nezavisne.com, a dodali su i to da su odobrenje za restauraciju dobili i od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te da su na izradi projektne dokumentacije radili stručnjaci iz Udruženja arheologa BiH.

Općina još nije dala građevinsku dozvolu

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, rekao je za nezavisne da općina još nije dala građevinsku dozvolu za rekosntrukciju ovog objekta, ali da će to svakako učiniti čim joj se investitori obrate.

Gazi Isa-begova banja sagrađena je 1891. godine na mjestu porušene stare banje. Imala je parnu i tursku banju sa 18 kabina i svim potrebnim uređajima. Objekat je bio sagrađen u austrougarskom stilu, a fasada je bila izvedena u neomaurskom stilu. Danas je to ruševna, zaključana zgrada u kojoj se dugo niko nije okupao.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak