Prošetajte s nama labirintom misterije: 'Podzemni tunel na Trebeviću? Prvi put čujem' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Već smo vas upoznali s tunelom na Trebeviću o kojem je jako teško pronaći bilo kakve informacije, u šta smo se i uvjerili dan kasnije. Po dolasku u redakciju glavna tema među kolegama bila je naša posjeta tunelu. "Otvorili" smo istragu i prvo kontaktirali Općinu Stari Grad jer smo smatrali kako se na teritoriji te općine tunel i nalazi. Ljubazna glasnogovornica pozvala nas je na strpljenje i obećala da će se javiti kasnije kada bude imala više informacija. Pitanje o podzemnom tunelu na Trebeviću zateklo ju je nespremnu, prvi put je čula za takvo nešto

Priredili: Emir Aletić i Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

Opet smo se našli pred zidom, ali odlučili smo da ne čekamo informacije iz Općine, nego da nastavimo s istragom. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, ipak dolazimo do glasnogovornica Ministarstva za odbranu. Tok razgovora vjerovatno vas neće iznenaditi. 

- "Podzemni tuneli? Vjerujte da prvi put u deset godina, koliko radim ovdje čujem za nešto takvo. Jeste li sigurni da je to vojna imovina? Pregledajte spisak neperspektivne vojne imovine, ali sigurna sam da tih tunela nema na spisku", rekla nam ja gospođa s druge strane telefonske žice.

Zaista smo pogledali spisak neperspektivne vojne imovine, a podzemnih tunela na Trebeviću "ni na mapi". 

Pod velom misterije nastavljamo našu istragu, nadajući se da će uskoro doći i poziv iz Općine koji će dati odgovor na sva naša pitanja. Sljedeći na liniji je general Jovan Divjak. Nadali smo se da bi nam zbog svoje dugogodišnje službe u Jugoslavenskoj narodnoj armiji mogao dati odgovore na pitanja. Nada je brzo ugašena, ni general Divjak nikada nije čuo za podzemni tunel na Trebeviću, ali nam je dao broj još jednog generala JNA, koji bi, prema njegovu mišljenju, mogao znati o čemu se radi. 

- ''Dobar dan, gospodine Efendiću, general Divjak nam je dao broj. Imamo pitanje o podzemnim tunelima na Trebeviću, rečeno nam je da biste vi možda mogli znati o čemu se radi." 

- "Ja bih volio da vam mogu pomoći, ali zaista ne znam o čemu je riječ. Dat ću vam broj Abdualaha Kajevića, on bi to mogao znati."


Dobili smo broj i gospodina Kajevića, ali ni on, naravno, nikada nije čuo za podzemne tunele na Trebeviću.
Ponudio se da nas uputi na neke nove sagovornike. Prvi na listi bio je Jusuf Jašarević, a epilog je isti kao i u prethodnim slučajevima. Gospodina Nedžada Ajnadžića nismo uspjeli dobiti na telefon, pa smo opet došli pred zid. Posljednja nada bio je gospodin Fikret Muslimović. Izuzetno ljubazan gospodin uradio je sve kako bi se sjetio jednog od vezista iz kasarne Jajce, smještene na Vratniku, a u kojoj je bio smješten bataljon veze. 

- "Ime mu je Ćemalović Muriz, jeste Ćemalović Muriz. Probajte doći do njega, on bi mogao imati tu informaciju", rekao nam je gospodin Muslimović.

I to je bio kraj, kraj prvog dana istrage o podzemnim tunelima na Trebeviću. Nismo uspjeli saznati ništa konkretno, ništa za šta bismo se mogli "uhvatiti" i doći do informacije kada je podzemni tunel na Trebeviću izgrađen, koja je bila njegova funkcija i u čijem je vlasništvu sada. 

Stiže informacija od kolege Emira da je na liniji Almedina iz Općine Stari Grad i da želi razgovarati o tunelu. Nada je trajala nekoliko sekundi (koliko je trebalo da se dođe do telefona), a onda povratak na staro. 

- "Nažalost, nemam nikakvih informacija o tunelu. On čak nije ni na teritoriji Općine Stari Grad. To vam je na teritoriji Općine Centar", rekla nam je Almedina. 

Kako je radni dan već bio pri kraju, poziv Općini Centar nije bio moguć. Još uvijek nikakvih informacija o podzemnim tunelima na Trebeviću. 

Nastavit ćemo tragati u danima koji slijede. 

Sve što smo uspjeli saznati, što bi rekli Amerikanci, off the record, jeste da je tunel bio u vlasništvu JNA. Zašto ga nema na popisu neperspektivne vojne imovine, zaista ne znamo. Podzemni objekti imali su karakter da u njima budu smješteni određeni elementi iz sistema komandiranja u slučaju rata. Mogli su se kratko koristiti i za skladištenje municije, ali zbog uvjeta (velike vlage), ona tu nije mogla stajati dugo. Bili su to objekti u koje su se trebali skloniti komandanti i vezisti, koji bi odatle trebali uspostaviti vezu, u slučaju vanrednih situacija, s drugim centrima veze.

Unaprijed se moramo ispričati čitateljima zbog loše kvalitete videopriloga. S obzirom na to da je u tunelu mrkli mrak i da smo bili spremni samo za popodnevnu kafu, a nikako za ovakvu vrstu "izleta", bolje nije ni moglo. Baterije nismo imali, ali smo se dosjetili da je instaliramo na jednom od svojih pametnih telefona, naravno pred samim ulazom u tunel. Ne brinite, snimak nije toliko loš i na njemu možete vidjeti skrivene prostorije i labirint podzemnog tunela na Trebeviću. 

Portal Radiosarajevo.ba vodi vas u šetnju sarajevskim tunelima o kojima se tako malo zna.

(Kraj drugog dijela)

Napomena: Nije preporučljivo kretati se tunelima, ali i neobilježenim, udaljenim padinama Trebevića, zbog mogućih zaostataka neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Misteriozni tuneli na Trebeviću: Ko je gradio ovu grdosiju i zašto Sarajlije ne znaju za nju (FOTO) 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak