Pripadnici SIPA-e i Češka policija deminiraju rijeku Savu

Radiosarajevo.ba
Pripadnici SIPA-e i Češka policija deminiraju rijeku Savu

U okviru bilateralne međunarodne policijske saradnje Češke i BiH akciju deminiranja rijeke Save u BiH ove godine u nekoliko faza provode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i specijalici Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku Policije R Češke (Brno) - rekao je za Agenciju Fena Slavomir Goga, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Češke u BiH. 

U okviru saradnje policijskih agencija češki policajci Specijalističke jedinice za deminiranje i ronjenje, pojašnjava, kontaktirali su SIPA-u i zajedno izradili projekt obuke  za deminiranje. 

"Tako su od od 11. do 24. augusta specijalci ronjenjem izvadili dvije minobacačke mine 120 mm, šest tromblonskih mina i 261 metak" - rekao je Feni Sead Vrana, šef Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva Federalne uprave civilne zaštite. 

Sredstva su prevezena i privremeno uskladištena u skladište NUS-a do predaje na uništenje. 

To je rezultat prve faze projekta deminiranja dijela korita  Save u Orašju, nakon čega će  aktivnosti biti  nastavljene, kako je za Fenu istakla  policijska službenica u SIPA-i Kristina Jozić, tokom druge faze od 3. do 16. septembra u Odžaku, a od 22. septembra do 4. oktobra (treća faza) deminiranje će se vršiti u Orašju. 

Oko 13. septembra u BiH, potvrdio je otpravnik poslova u Ambasadi  Češke u BiH Goga, trebao bi doći ministar unutrašnjih poslova Češke Martin Pecina, koji će s ambasadorom Češke u BiH vidjeti kako se ovaj projekt razvija. 

"Treći dio projekta podrazumijeva nabavku opreme za bh. specijalce. Cijeli program se finansira iz sredstava Češke razvojne agencije, odnosno budžeta Češke u okviru programa razvojne saradnje", ističe Goga. 

Prve aktivnosti na deminiranju korita  Save od mina zaostalih iz prethodnog rata realizirane su od 3. do 12. septembra 2012. godine, kada je započet ovaj projekt. 

Već tada se, po njegovom mišljenju, vidjelo da ovaj projekt daje odlične rezultate zbog čega su se SIPA i Češka razvojna agencija dogovorile da nastave saradnju i ove godine. 

Osim toga što nekoliko puta godišnje češki policajci dolaze u BiH i rade na deminiranju zajedno s kolegama iz BiH, navodi Goga,  ovaj projekt obuhvata i školovanje izvan BiH. 

Dvije obuke u Crnoj Gori tokom ove godine su provedene i nakon toga je nastavljeno ronjenje u  Savi. 

"O rezultatima svih aktivnosti javnost će biti naknadno informirana",dodala je Kristina Jozić. 

Osim SIPA-e, koja je nosilac ovog projekta i Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku Policije Češke (Brno), u pripremi i realiziranju projekta učestvuju Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH, Granična policija BiH, BH MAC, Federalna uprava civilne zaštite, Uprava civilne zaštite Posavskog kantona, Javno preduzeće Luka Brčko, MUP Posavskog kantona, Općina Orašje i Općina Odžak, uključujući i Ambasadu R Češke u Sarajevu. 

Također, u projektu učestvuju i organi Hrvatske (MUP R Hrvatske, Granična policija R Hrvatske, Državna uprava za zaštitu i spašavanje R Hrvatske, Vukovarsko-sremska i Brodsko-posavska županija). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak