Posao ili dijete: Otpuštena jer je ostala trudna?

Radiosarajevo.ba
Posao ili dijete: Otpuštena jer je ostala trudna?

Planirate li se udavati? Hoćete li rađati djecu? Ako je odgovor potvrdan, budite spremni na borbu. 

Diskriminacija na poslu i prilikom zapošljavanja, mali dječiji dodaci, nemogućnost da ostvare osnovna prava u zdravstveno-socijalnoj zaštiti, samo su mali dio problema s kojima se danas susreću trudnice i majke u našoj državi, ali i regiji.  

Priča o kojoj bruje lokalni mediji samo je jedan od pokazatelja na koji način se buduće mlade majke i trudnice diskriminiraju. 

Mlada Zeničanka Belma Kokić dobila je otkaz nakon što je ostala trudna.

Radila je u JP Grijanje Zenica od januara 2010. godine, najprije kao pripravnik, pa kasnije kao pravnik te je zaključila sedam ugovora o radu s istim poslodavcem.

"Kada sam ostavila obavijest da sam trudna i doznake da trebam otvoriti trudničko bolovanje, direktor nije dao dozvolu za zaključenje osmog ugovora. To je bilo julu ove godine. Nije naveden razlog, samo sam dobila obavijest od rukovodioca službe u kojoj sam radila da direktor nije dao saglasnost o produženju ugovora", započinje svoju priču za Radiosarajevo.ba hrabra buduća majka Belma Kokić.

Otkaz joj je uručen SMS porukom kada je otišla na bolovanje polovinom jula ove godine. No, ugovor je produžen dvjema kolegicama, a primljena je i nova zaposlenica. 

"Ne postoji kriterij zašto je neko zaslužio da mu produže, a neki nije, tu se odlučivalo po slobodnoj volji. U toj službi sam bila jedina magistrica prava i položila sam pravosudni ispit dok sam još uvijek radila kod njih", pojašnjava Kokić, koja je studije završila s visokim prosjekom ocjena iznad 9, zbog čega je dobila i Povelju dekana. 


A to nije jedini slučaj. I sama Kokić je svjedočila sličnoj situaciji. Radna kolegica, koja je u JP Grijanje Zenica radila duže od pet godina, također je dobila otkaz kada je otišla na porođajno odsustvo.

"Podnijela sam tužbu općinskom sudu u Zenici radi diskriminacije, žalbu Ombudsmenu za ljudska prava koji vode istragu u svemu ovome, jer ako ostale kolegice nastavljaju da rade, a ja, koja sam otvorila trudničko bolovanje, prestajem - onda se moramo zapitati da li je to diskriminacija?

Ovo činim i zbog drugih žena koje su u radnom odnosu i strahuju od trudnoće budući da bi mogle doživjeti istu sudbinu kao i ja", zaključuje Kokić.

Kontaktirali smo direktora JP Grijanje Zenica Kasima Sarajlića, kako bismo čuli i drugu stranu priče. On nam je rekao da pošaljemo pisani upit, te da ćemo tako dobiti odgovore na sve što nas zanima. No, do objave teksta, odgovore nismo dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak