Počeo štrajk i odbijanje dijalize bubrežnih bolesnika u RS

Radiosarajevo.ba
Počeo štrajk i odbijanje dijalize bubrežnih bolesnika u RS

U Republici Srpskoj danas je počeo štrajk hemodijaliznih pacijenata jer nisu dobili pismeni odgovor od nadležnih da će biti poboljšan njihov težak položaj.

''Mi smo jednom nogom već u grobu i nemamo šta izgubiti'', rekao je predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Goran Ljuboja, obrazlažući zašto su danas odbili da idu na dijalizu.

Ovi hronični bubrežni bolesnici traže da im se prizna status osoba sa invaliditetom i omogući određena naknada za invaliditet, koji je nastupio kao posljedica bolesti, da se transplantacija podigne na viši nivo, kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na prijedlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju.

Njihov zahtjev je i da se omogući nesmetano dijaliziranje van RS, da se troškovi prevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prevoz i da se u svim centrima primjenjuju isti standardi liječenja, te otvaranje dijaliznih centara u Foči i Trebinju i neophodni lijekovi nakon transplantacije bubrega, pišu Nezavisne.

Od resornog ministra Slobodana Stanića juče su dobili uvjeravanja da će jedan broj njihovih zahtjeva uskoro biti ispunjen, a drugi u narednom periodu, ali u ovom udruženju traže da o tome dobiju i pismenu potvrdu.

''Ukoliko danas dobijemo pismene garancije, štrajk ćemo zamrznuti. U slučaju da se naši zahtjevi u dogledno vrijeme ne riješe, ponovo ćemo krenuti u štrajk'', rekao je Goran Ljuboja za Fenu.

Ispred centra za dijalizu u Banjaluci, ali i drugim centrima u RS jutros su se okupili ovi bolesnici, odbijajući da prime dijalizu.

Ljuboja naglašava da su svjesni da time dodatno ugrožavaju već narušeno zdravlje, ali ističe da nisu imali izbora jer se društo prema ovoj kategoriji građana ponijelo nehumano.

''Žalosno je što mi nemamo nikakva prava, što nije slučaj u okruženju'', pozorio je Ljuboja i podsjetio da oni nemaju uslove ni da rade, a nemaju status invalida rada, ne mogu da putuju iz RS kod rodbine ili zbog nekog drugog razloga, jer im se ne plaćaju troškovi.

''Mi nemamo izlaza. Ako nemamo dijalizu, ni nas nema'', rekao je Ljuboja i naglasio da oni od svojih zahtjeva ne odustaju, jer su dovoljno čekali.

I Slobodan Grubač koji godinama ide na dijalize ukazuje s kojim se problemima suočavaju te ponavlja da im je dijaliza život i da među tom populacijom ima i mladih ljudi i djece.

Hemodijalizni bolesnici juče su na sastanku s ministrom zdravlja RS Slobodanom Stanićem dobili obećanja da će neki od njihovih zahtjeva biti ispunjeni odmah, a neki u roku od mjesec dana do godine te da će o tome danas dati konačnu riječ.

Stanić je zamolio ove blesnike da štrajkom ne nanose novu štetu svom zdravlju.

''Ono o čemu se nismo uspjeli dogovoriti jeste dodjela invalidskog statusa dijaliziranim pacijentima, jer to pitanje nije u našoj nadležnosti'' istakao je Stanić i najavio da će u narednih godinu dana biti otvoreni centri za hemodijalizu u Foči i Trebinju, kao i da će biti rješeno pitanje dodjele socijalnih primanja.

''Došlo je do miješanja socijalnog i invalidskog statusa. Socijalni status jeste u našoj nadležnosti, jer tuđu njegu i pomoć pacijenti dobijaju na osnovu pregleda komisije koja utvrđuje u kakvom stanju se pacijenti nalaze'', ojasnio je Stanić, te kaže da je čudno da gotovo nijedan pacijent, koji je na hemodijalizi, nije ostvario to pravo, što znači da su previsoki kriterijumi nadležne komisije.

Što se tiče sticanja invalidskog statusa, koji je u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, on kaže da će s nadležnima utvrditi koji je postupak za dobijanje invalidskog statusa i o tome pisanim putem informisati Udruženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak