'Pletena' saradnja Norvežana i Sarajki

Radiosarajevo.ba
'Pletena' saradnja Norvežana i Sarajki

Ambasadorica Kraljevine Norveške Anne Vibeke Lilloe i njena zamjenica Mariam Naqvi posjetile su jučer, 20. novembra, sekciju žena koja djeluje u okviru Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo.
Sekcija Žena Saveza udruženja logoraša KS osnovana je 2009. Njen primarni cilj  je da zaštiti interese i promovira prava žena – žrtava rata, prevashodno žena - žrtava seksualnog nasilja

Veseloj atmosferi prilično je doprinijela vuna za pletenje koju je poslala svjetski poznata kompanija za proizvodnju odjeće od vune Dale of Norway. Uz razgovor o njihovim aktivnostima, prisutne žene su iskazale zahvalnost za poklon, radujući se nastavku suradnje.   

Rukovodilac sekcije Enisa Salčinović kazala je ambasadorici Lilloe kako žene okupljene u sekciji žele priliku da rade, zarade i najvažnije, postanu neovisne. Norveška ambasada je izrazila želju da se ovoj grupi pomogne u ostvarivanju kontakta s norveškim dizajnerima koji bi im pružili pomoć u stvaranju proizvoda - modernih pletenih odjevnih predmeta, koji bi se po konkurentnim cijenama mogli plasirati na komercijalnom osnovu.


Ovo predstavlja samo početak suradnje Udruženja i Ambasade Norveške. U skoroj budućnosti će biti potpisan ugovor za projekat kojeg će podržati Ambasada, a gdje je predviđeno ostvarivanje saradnje između bosansko-francuske modne kreatorke i poduzetnice Nadire Mingasson, osnivača firme ‘Quand j’étais Grand’. Njena kompanija širom svijeta, posebno u Francuskoj i Japanu, uspješno prodaje odjevne predmete od vune proizvedene u BiH. Cilj projekta je da članice Udruženja, ostvarujući pristojan prihod od proizvoda koje same naprave, počnu same sebe uzdržavati.

Ambasadorica Lilloe će u januaru u svojoj rezidenciji organizirati okupljanje članica udruženja, gdje će se moći bolje upoznati, razgovarati o projektu i predstaviti svoje proizvode.

Inače, sekcija Žena ima 2,150 članica. One se redovno okupljaju da bi razgovarale, plele ili heklale, ali za veliki dio njih, takvo okupljanje predstavlja odredjeni vid terapije u procesu prevazilaženja trauma koje su doživjele tokom rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak