Mediji mogu pomoći u rušenju stereotipa o hepatitisu

Radiosarajevo.ba
Mediji mogu pomoći u rušenju stereotipa o hepatitisu

Mediji mogu doprinijeti rušenju stereotipa vezanih za hepatitis i prevazilaženju drugih problema prisutnih u našem društvu kad su u pitanju osobe s hepatitisom.

Mišljenje je to Harisa Karabegovića iz organizacije 'Partnerstvo za zdravlje', koji je danas na X-Press sesiji u Sarajevu govorio na temu  'Osobe oboljele od hepatitisa - marginalizirana grupa u bh. društvu'. 

''Ne postoje programi adekvatni za osobe koje žive s virusima hepatitisa i koji od toga obolijevaju niti im se posvećuje dovoljna pažnja u društvu. Ne postoje ni organizacije koja zastupaju prava tih osoba i njihove potrebe'', kazao je on. 

Prema nekim procjenama, u BiH od hepatitisa B boluje od 30.000 do 50.000 osoba, a hepatitisa C od 40.000 do 50.000 osoba.

Ističe se da mediji, između ostalih, imaju i edukativnu ulogu, te da mogu plasirati informacije značajne za oboljele, ali i širu javnost, posebno o važnosti testiranja koje je dostupno korisnicima u BiH.

''U BiH testiranje na hepatitis C radi se na svim infektivnim klinikama, pogotovo pri centrima za anonimna testiranja na HIV. Kad neko ode na anonimno testiranje na HIV, automatski mu se radi i test na hepatitis C'', kaže on.

Hepatitis nastaje usljed oštećenja jetre. Virusni hepatitis je jedno od benignih oboljenja, ali kod određenog broja oboljelih može preći u hronične forme.

Načini prenosa hepatitisa slični su načinima prenosa HIV-a. Osnovni put prenosa je, između ostalog, intravensko korištenje droga, korištenjem zajedničkih šprica i igala. 

Hepatitis se može prenijeti i korištenjem inficiranog pribora prilikom tetovaža ili piercinga, sa zaražene majke na novorođenče, povredama zdravstvenog osoblja te zajedničkim korištenjme četkica za zube, brijača zaražene osobe ili drugog toaletnog pribora.

Današnji događaj organizirali su Fondacija Cure i Helsinški parlament građana Banje Luke, a upriličen je u povodu Svjetskog dana hepatitisa koji se obilježava 28. jula. Cilj je podizanje svijesti, smanjenje stigme i diskriminacije ljudi koji boluju od te bolesti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak