Maleni šampioni u borbi za ozdravljenje: Roditeljska kuća u Sarajevu i Banjoj Luci (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Sigurno je za svakog roditelja jedna od najtežih vijesti koju može primiti ta da njegovo dijete ima opaku bolest poput raka. Roditelji žele biti dio djetinjstva svoje djece, pružiti im osjećaj sigurnosti koje samo roditelj može dati, te im, koliko god je moguće, pomoći pri izlječenju.

Kako je liječenje težak i mukotrpan proces, i zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu te mnogo materijalnih sredstava, a oboljela djeca dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i različitog su materijalnog stanja, jedan od gorućih problema s kojim su se roditelji susretali je nemogućnost kontinuiranog boravka uz bolesno dijete.

Izgradnja tzv. roditeljskih kuća je projekt je koji se posljednjih godina razvija u Sarajevu i Banjoj Luci. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema organiziranu posebnu, palijativnu njegu za djecu u terminalnoj fazi bolesti.

Objekt Roditeljska kuća, koji se gradi ispod Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, umnogome bi olakšao život mališanima koji se bore s opakom bolešću. U tom periodu borbe, neočekivanosti, straha od nepoznatog utjehu nalaze u svojim najbližim, te bi s njima ovdje mogli boraviti dok vode životnu bitku. Liječenje djece traje od šest mjeseci do dvije godine i važno je da roditelji budu uz dijete tokom liječenja.  

Sličan objekt gradit će se u okviru kompleksa Klinički centar Banja Luka, uz objekt Pedijatrije i bit će namijenjen djeci koja se liječe od malignih bolesti u Kliničkom centru Banja Luka.

Resorna ministarstva i institucije vlasti nisu među najzaslužnijima za pokretanje projekata izgradnje roditeljskih kuća. Naime, da bi se uspostavila ova vrsta pomoći i servisa malim pacijentima najzaslužnija su udruženja roditelja čija se djeca bore ili su se borila s teškim oboljenjima. U Federaciji BIH je to Udruženje srce za djecu koja boluju od raka, dok je u Republici Srpskoj to Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra.

Prema njihovim podacima, Kliničkom centru u Sarajevu se godišnje javi od 50 do 60 novooboljele djece od svih vrsta malignih bolesti. Sedamnaestero djece s nekom od malignih bolesti trenutno je stacionirano u Kliničkom centru Banja Luka, dok se još 34 mališana nalaze na praćenju i terapiji održavanja.  Važnost izgradnje ovih objekata je ogromna.

Fikret Kubat je predsjednik i projekt menadžer u Udruženju srce za djecu koja boluju od raka i otac malog Vedada koji je pobijedio tzv. Burkittov limfom. Ponukan svojim životnim iskustvom, Fikret zajedno s Udruženjem pokreće realizaciju Roditeljske kuće u Sarajevu.

"Nema ništa gore nego kad vam neko kaže da vaše dijete boluje od maligniteta",  kaže Kubat za portal Radiosarajevo.ba i dodaje da kad je uspostavljena dijagnoza njegovom djetetu nastao težak period, ali kad to sve prođe, ta djeca su mali šampioni i to je ono što daje snagu roditeljima. 

Gospodin Kubat uključio se u što brže ispunjavanje krajnjeg cilja – otvaranja kuće koja će ublažiti traume i omogućiti kvalitetniji proces liječenja.

Dijana Berić sekretarka banjalučkog Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazala je kako je u septembru položen kamen temeljac, kao početak izgradnje Roditeljske kuće.

"Ideja za izgradnju Roditeljske kuće u Banjoj Luci počela je u decembru mjesecu prošle godine kada je održana donatorska večer pod pokroviteljstvom predsjednika RS-a Milorada Dodika, kada je i prikupljeno 829.481 KM inicijalnih sredstava za izgradnju. Za sada smo završili s temeljima, a ovih dana smo izabrali izvođače za ostale radove i pokrenuta je druga faza izgradnje", kaže gospođa Berić i dodaje da se sav do sada prikupljeni novac nalazi na računu udruženja Iskra, koje vodi brigu o dinamici radova.

Sarajevska kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 666 m², imat će suteren, prizemlje i tri sprata, u njoj će biti deset apartmana, zatim multifunkcionalna prostorija s igraonicom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje srce za djecu koja boluju od raka. Objekt će biti u skladu s ekološkim standardima, finansijski održiv i koristit će obnovljive izvore energije.

Banjalučki objekt imat će sedam apartmana, kuhinju, trpezariju, igraonicu s dnevnim boravkom, vešernicu, učionicu, tihu soba za razgovor s psihologom, kancelariju i hodnik. U dvorištu bi se nalazila zelena površina s igralištem i nekoliko parking mjesta za potrebe stanara. U Roditeljskoj kući bi se djeca i njihovi roditelji osjećali sigurno zbog blizine bolnice, ali i opušteno jer se u Kući ne provodi terapija, nema bijelih mantila i ljekarskih vizita.

Veoma je važno pomoći roditeljima oboljele djece.  Pomenuta udruženja na usluzi su svima koji se nađu u sličnim situacijama kako bi prevazišli ne samo prvi šok od dijagnoze već i sva druga teška iskušenja s kojima se susreću i djeca i roditelji.

U susjednim zemljama, kaže nam naš sugovornik, postoje apartmani za roditelje kako ne bi imali brigu o stanovanju dok nastoje biti u blizini djeteta koje se liječi. U našoj zemlji, još uvijek, da bi roditelji bili uz svoje dijete za vrijeme liječenja, moraju plaćati stan, što je jako teško i pored ionako teške situacije u kojoj su se našli.

Za gradnju i finalizaciju Roditeljske kuće bilo je potrebno je 1.200.000 KM. Sredstva su dolazila s raznih strana, a posljednja donacija koja je u oktobru uručena sarajevskom Udruženju je od Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, u iznosu 115.000 KM.

"Ova donacija će omogućiti završetak radova na kući. Danas smo jako blizu tog cilja, zahvaljujući ljudima velikog srca. Dosadašnja sredstva ćemo utrošiti u završetak radova i do kraja godine očekujemo da ćemo objekt pustiti u funkciju. Porodična atmosfera koju će pružiti kuća doprinijet će bržem izlječenju djece što je jako važno", kaže Kubat za portal Radiosarajevo.ba.

Kako je naglasila naša sagovornica iz Banja Luke, jedan od sadržaja roditeljske kuće će biti i razgovori sa psiholozima koji će mališanima i njihovim roditeljima pomoći da prebrode sve teške trenutke tokom liječenja.

Sudeći prema izjavama majki čiji mališani bi ubrzo svoj smještaj mogli potražiti u Roditeljskoj kući u Sarajevu, za sve njih je ovo rješenje koje će im u mnogome olakšati teške dane i mjesece.

"Bilo bi dobro da mogu doći i drugi članovi porodice kada boravimo duže vrijeme na odjelu. Nema se uvjeta da dolazimo često u posjetu." - majka Selvedina Sejdić;

"Dijete bi moglo da se osjeća kao kod svoje kuće." - majka Ljiljana Džigum;

"To bi bila odlična ideja s obzirom na to da uglavnom dolazimo iz različitih i udaljenih gradova i nismo svi u mogućnosti platiti stan." - majka Amra Moranjkić;

"Mislim da treba kuća što prije da se napravi jer u ovim trenutnim uvjetima je zaista teško. Dešava se da boravi po 15 majki u 70 m²." - majka Revda Mrkaljević;

Izgradnju Roditeljske kuće u Sarajevu s oduševljenjem su pozdravili roditelji  i djeca. Nerijetko, maleni šampioni i u najtežim životnim trenucima pronalaze inspiraciju i "pokreću" ljude oko sebe, pa je tako jedan dječak napisao i pjesmu o svom boravku u bolnici:

Nijednom dijetu u bolnici nije lako
potrebno mu je da se s nekim druži
za to mu je najbolji prijatelj mama
da mu tu ljubav pruži.

I da bi djeci mama bila blizu
da im osmijeh na lice izmamljuje
potrebno je da malo bliže stanuje.

A kad si u bolnici i ostatak porodice ti fali
jer bi ti i oni osmijeh na lice dali.

I zato postoji roditeljska kuća
da bi djeca sretnija bila
i da im u bolnici svaka minuta bude mila.

A kad se terapija završi
ti prošetaj malo i do mame svrati
pa se opet lijepo u svoj krevet vrati.


Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak