Ljepote Burse: Blizu joj je more, blizu joj planina

Radiosarajevo.ba

Za pet dana upoznati grad od preko tri miliona stanovnika prosto je nemoguće, ali je moguće zaljubiti se u njega i poželjeti ga posjetiti i neki drugi put. Da, takva je Bursa. Grad na sjeverozapadu Turske s jedne strane je opasan Mramornim morem, a s druge planinom Uludag. I do jednog i drugog dijeli vas otprilike pola sata vožnje.

Na poziv Anadolu Agency, a u organizaciji Gradske uprave Burse, u nekadašnju prijestolnicu Osmanskog carstva zaputila su se 23 novinara iz BiH. Cilj je bio upoznati kulturna i historijska blaga te se uvjeriti kako je ovo najrazvijeniji iako četvrti po veličini grad u Turskoj.



Po samom dolasku saznajemo kako je ovo grad s 2.000 historijskih spomenika, grad s brojnim tvornicama automobila, grad koji proizvodi vlastiti tramvaj i na koncu Bursa je termalni grad. Grad s četiri hiljade fabrika u kojem se svake minute proizvede jedan automobil. A izgradnja njihovih puteva u najvećem broju slučajeva se završava prije dogovorenih rokova. Mnogo toga se može naučiti od ovog vrijednog naroda.

Bursa se smatra rodnim mjestom Osmanskog carstva, što je potvrđeno zaštitom osam znamenitosti u gradu i obližnjem selu Cumalıkızıku, u južnom dijelu Mramorne regije. Pravo je bogatstvo bilo posjetiti veliki broj džamija među njima Emir Sultanovu i Zelenu džamiju te turbeta velikih historijskih ličnosti Turske.



Doručak u selu Cumalıkızık nezaboravno je iskustvo. Ovo je selo staro 600 godina, a od ove godine nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Osim beskrajno lijepih građevina, bogate historije grad Bursa je mjesto u kojem možete probati specijalitete od kestena, nagledati se prelijepih svilenih marama te ispijati turske čajeve do mile volje.

Biti u Turskoj, a ne doživjeti blagodeti turskog kupatila (hamama) bila bi prava šteta. Opuštanje duše i tijela, detoksikacija, riječju - uživanje.

Oko 65 posto populacije ovog grada čine doseljenici s Balkana među kojima su i brojni uspješni biznismeni, rekao nam je domaćin Emir Cemal Beskardes.

"Bursa je balkanski grad. Gradonačelnik Burse također je jedan od doseljenika. Mi kao grad smo uvijek bili tu da pomognemo narodu BiH. Kako na društvenom nivou tako i kada riječ o projektima razvoja. Bili smo tu i za vrijeme majskih poplava jer mi imamo rodbinske i historijske veze".



Emir Beskardes ističe kako je važna uvezanost vlasti i privrednika u našoj zemlji kako bi oni kao potencijalni investitori mogli znati gdje je to najbolje uložiti novac. Kao dobar primjer navodi Makedoniju u kojoj su u posljednje vrijeme dobili ponude kakve se ne odbijaju.

Za mjesec dana u BiH će stići 65 biznismena iz Burse. Oni će tom prilikom obići našu zemlju te pokušati pronaći način za dobru saradnju i eventualno investiranje

Na godišnjem nivou Bursu posjeti oko milion i po turista. Kao recept za uspjeh Emir navodi promjenu vlasti koja je posljednjih deset godina ovu zemlju učinila jednom od najrazvijenijih zemalja svijeta.

U Bursi čak 300 hiljada ljudi govori jedan od jezika s prostora Balkana. Za nas je posebno interesantno bilo posjetiti udruženje Bosanaca u ovom gradu. Među njima i Omera Fazlagića (Fazlioglu) čija je porodica porijeklom iz Gacka.



Ovaj turski penzioner priča nam kako je u Bursi završio osnovnu i srednju školu, ali bosanski jezik nikada nije zanemario. Na tome su insistirali njegovi roditelji. S prijateljima iz udruženja svakodnevno se druži, ispijaju čajeve i kafe i nerijetko razgovaraju o dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Kako ima dosta rodbine u Sandžaku i Sarajevu tako ga često put nanese u ove krajeve.

Kao i uvijek rado se svojoj kući vraćamo, ovaj put bogatiji za jedno predivno iskustvo. Svjesni da mnogo toga nemamo, ali da radom možemo postići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak