Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo


Protiv Vlade Kantona Sarajevo na sjednici u petak, 21. septembra, glasalo je 18 zastupnika sarajevske Skupštine.

Nakon višesatne sjednice Skupštine KS, većina poslanika izglasala je nepovjerenje Vladi te je podržala zahtjev za smjenu sarajevske vlasti na čelu s premijerom Fikretom Musićem.

Zasjedanje je završeno u kasne sate petak navečer, a počelo je u 14 sati. Nastavak je zakazan za ponedjeljak.

Među razlozima za smjenu navedeni su i anarhija u sferi gradskog saobraćaja, najave poskupljenja komunalnih usluga te pokušaj donošenja Zakona o visokom obrazovanju koji onemogućava napredovanje mladih kadrova

Smjenu je zatražilo 13 zastupnika zbog „nelegalnog sazivanja hitne sjednice na kojoj je šest ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) razriješeno dužnosti, grubo kršenje zakona u slučaju izbora rektora Univerziteta u Sarajevu, pokušaj stavljanja policije pod političku kontrolu, ignoriranje stavova sindikata u smislu donošenja zakona o plaćama u organima vlasti KS-a.“

Na početku sjednice, šef Kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković obrazložio je razloge za smjenu, te naglasio kako ova sjednica nije predizborni skup niti politička govornica. Međutim, ova će se izjava par sati kasnije pokazati potpuno netačnom, jer će do kraja sjednice rasprava biti predizborna debata prepuna optuživanja i samopromocije (čitaj, veličanja 'pravih' poteza stranaka iz kojih dolaze poslanici), a u žaru rasprave stizale su i rečenice tipa: '…nemojte da sad budemo licOmjerni...'.

Musić: Nek se Kanton trese

Prvo je, nakon Konakovića, govorio, tj. odgovarao na optužbe, kantonalni premijer Fikret Musić. Obrazlagao je rad Vlade, aktivnosti koje smatra uspješnim te planove, među kojima su i izmještanje depoa GRAS-a ili najava o nekim zimskim sportskim događajima...



„Ne, mi se ocjenjujemo da nemamo vizije, da uništavamo, da nismo spremni“, kazao je Musić, osvrnuvši se zatim na najavu poskupljenja komunalija u Kantonu:

Da sam zloban, rekao bih da će se tresti ovaj Kanton. Nek se i trese. Ne mogu biti zloban, jer sam odgovoran čovjek... Dakle, ova Vlada mora napraviti sistem da se zna šta se plaća. Ne može se više plaćati neekonomski, ne može se pokrivati iz budžeta, računi stavljati ispod tepiha, uništavati firme.. Vrijednost kapitala u nekoliko naših javnih preduzeća svedena je na nulu, a sve zbog nekoliko križića i kružića na glasačkim listićima...

Mi hoćemo da reformiramo sistem.“

Kritike i hvalospjevi

Potom su poslanici uputili kritike ili hvale premijeru, tj. Vladi. Govorili su (i replicirali naizmjenice) Predrag Kojović, Ivan Brigić, Zaim Backović, Segmedina Srna Bajramović, Kenan Ademović, Naser Nabil, Nermin Pećanac, Konaković... a Nedžad Fazlija (SDP), bh. olimpijac, Vladi i premijeru je izrazito dugim govorom uputio riječi podrške.

U izlaganju ministra prostornog uređenja Zlatka Petrovića doznali smo i da, ne platimo li do kraja godine 11 miliona duga za plin, Kanton ostaje bez ovog energenta

Zatim su za govorničku binu izlazili članovi Vlade. Prvo Muhamed Budimlić, ministar unutrašnjih poslova, a njegov cjelosatni govor pokrenuo je polusatnu diskusiju o dužini obraćanja. Zatim ministar obrazovanja Fahrudin Oručević, ministar saobraćaja Haris Lulić... ministarska obrazlaganja potrajala su toliko da su pojedini poslanici u skupštinske klupe donijeli kifle, sokiće i objedovali.

'Za ovo kršenje etičkog kodeksa' i čašćenje 'zastupnika različitih političkih opcija, svi smo jeli', kako je nakon reakcije Malićeve i Kojovića i sam priznao, odgovoran je bio Konaković. „Ali, manta mi se ljudi“, obrazložio je ovaj zastupnik.

A o neukusu na sjednici dovoljno će vam reći dio izlaganja jednog od zastupnika, Damira Čardžića (Radom za boljitak), koji je kazao: '...nisam retardiran...'.


Konačno, glasanje
Podsjetimo da je ova Kantonalna vlada formirana nakon što je ona prva, ustoličena nakon izbora, nedavno 'rekonstruirana'. Do promjena je došlo nakon raspada koalicije SDP-SDA; SDP je potom pronašao novog partnera, u SBB-u

Konačno, nakon više od devet utrošenih sati rasprave i opetovanih replika o Poslovniku (predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić je u jednom trenutku Konakoviću poručila da 'se Poslovnik ne može koristiti kao švedski stol'), prisutni poslanici glasali su na sljedeći način. Za smjenu je bilo 18 zastupnika, protiv je bilo njih 14, a suzdržan jedan. Glasala su 33 prisutna zastupnika. 

Inače, Skupština KS broji 35 zastupnika.

Prijetio zastupnicima, pa uhapšen

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je osobu koja se sumnjiči da je u četvrtak, 20. septembra, putem telefona uputila prijetnje dvojici zastupnika Skupštine kantona Sarajevo Esedu Radeljašu i Enesu Zekoviću. Uhapšena je osoba inicijala M.M. Kako doznaje portal Vijesti.ba uhapšen je Mehmed Mujanović zvani Pirija vlasnik sarajevskog restorana Esmeralda.

Kod Mujanovića je prilikom hapšenja policija pronašla i pola kilograma opojne droge heroin. Radeljaš je, podsjeća se, medijima jučer izjavio da ga je, putem telefona, glas muškarca srednjih godina upozorio da će ostati bez ruke ukoliko na današnjoj sjednici Kantonalne skupštine podrži smjenu Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak