Ivan Karačić: Da svi bh. igrači iz drugih reprezentacija igraju za nas, bili bismo svjetski prvaci!

Radiosarajevo.ba
Ivan Karačić: Da svi bh. igrači iz drugih reprezentacija igraju za nas, bili bismo svjetski prvaci!

Švedski Sportbladet trenutno objavljuje jedan jako zanimljiv feljton vezan za sport u bivšoj Jugoslaviji, odnosno kako su oni to nazvali “Balkansko loptaško čudo”. U šestom dijelu koji je objavljen jučer dotakli su se sportista iz Bosne i Hercegovine koji danas igraju za druge reprezentacije. U nastavku slijedi prijevod teksta...

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala nogolopta.com.

"Rat nam je uništio sport", kaze Milan Torbica, nekadašnji rukometaš IFK Skövdea.

Posjetili smo ga u njegovom rodnom gradu Banja Luci, gradu koji je poznat kao fabrika rukometnih talenata i jedan od većih rukometnih centara u bivšoj Jugoslaviji. Sjedimo u kafiću u dvorani Borik. Na zidu iza nas je sedam velikih, pozlaćenih mramornih ploča, po jedna za svakog od osvajača zlatne medalje na nekoj od Olimpijada koji su rođeni ili koji su u trenutku osvajanja medalje igrali i živjeli u Banjaluci.

Šestorica od sedam njih su rukometaši, osvojili su zlatnu medalju 1972. odnosno 1984. Moglo ih je biti još četvorica jer kada je 1996. u Atlanti u finalu OI Hrvatska savladala Švedsku, okosnicu Hrvatske su činili bivši igrači Borca Irfan Smajlagić, Patrik Cavar, Božidar Jović i Zlatan Saračević

Na parketu Borika treniraju Borčevi 13-godišnjaci pod palicom bivše zvijezde ovog kluba Nebojše Golića. Četvorica dječaka su već mladi reprezentativci – Srbije.

BiH nema reprezentaciju na tom nivou, a Banja Luka je također i glavni grad bh. entiteta Republika Srpska, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini koji ima dosta velike ovlasti i opsežnu autonomiju. Nakon rata i etničkog čišćenja ovdje žive pa skoro samo Srbi.

"Imamo samo jednu omladinsku selekciju u BiH, za dječake rođene 1996.", uzdiše Nebojša Golić.

On je jedan od Golića, porodice koja je u Banja Luci legendarna kada je u pitanju rukomet. Njegov otac Momir i stric Boro osvojili su Evropski kup sa Borcem 1976.

Nakon rata Nebojša je igrao za Srbiju i Crnu Goru (SiCG) dok je njegov rođak Andrej, sin njegovog strica Bore, igrao za Francusku. Na SP-u 2001. susreli su se u grupnoj fazi, a Andrej je te godine postao svjetski prvak dok se Nebojša morao zadovoljiti bronzanom medaljom.

Malo kasnije gledamo utakmicu drugog tima Borca. Jedan od najboljih na terenu je Srđan Mijatović, 16-godišnji super-talenat kojeg već zovu “novim Karabatićem”.

Da li ćeš igrati za bosansku ili za srpsku reprezentaciju?

"Već igram za Srbiju. Ja sam Srbin i vise navijam za Srbiju nego za Bosnu", odgovara nam.

Ali na SP u Kataru se kvalifikovala BiH, a ne Srbija. Ovo je prvo veliko takmičenje za BiH, time su zadnja od bivših jugoslovenskih republika. Ivan Karačić (29) je motor ove ekipe i možda čak i njihova najveća zvijezda.

"Da svi bh. igraci iz drugih reprezentacija igraju za nas bili bi smo svjetski prvaci, u to sam 100 posto uvjeren", kaže Ivan za Sportbladet.

Jedan od njih je i njegov mlađi brat Igor, 26-godišnjak koji igra za Hrvatsku. U petak će braća iz Mostara, grada u BiH, da se sastanu u zadnjem kolu grupne faze. Igor ima priliku da izbaci brata i domovinu sa SP-a, BiH mora pobijediti da bi imala šanse da se dokopa osmine finala.

"Naravno da će biti poseban osjećaj. Boravimo u istom hotelu ovdje u Dohi i srećemo se i razgovaramo svaki dan. Ranije smo igrali jedan protiv drugog na klupskom nivou, ali nikad na reprezentativnom", kaze Igor.

Igor je bio veći talenat od njih dvojice i izabrao je hrvatsku reprezentaciju.

"Pola hrvatskog tima je iz BiH, a imamo ih nekoliko koji igraju za Srbiju", kaže Ivan.

Brojka bh. igrača se razlikuje ovisno od toga kako se definiše to “iz BiH”, da li je mjerilo da je igrač rođen u BiH ili da su mu jedan ili oba roditelja iz BiH.

"Za Hrvatsku nastupaju Mirko Alilović, Marko Kopljar, moj brat i Denis Buntić (povrijeđen, propusta SP), a iz BiH su", kaze Ivan.

Kada smo Milanu Torbici predočili ova imena on je dodao:

"Jakov Gojun, Ivan Čupić, Željko Musa, Damir Bičanić i Ivan Ninčević su također mogli igrati za BiH."

Osim njih tu je golman Barcelone Danijel Šarić i Eldar Memišević koji igraju za Katar. BiH je tako mogla imati možda i dva najbolja golmana na svijetu u svom timu, Šarića i Alilovića.

Ali Ivan Karačić se ne opterećuje previše s tim činjenicama.

"Svi žele da igraju za najbolje kako bi imali što veće šanse da osvoje zlato. Skoro pa svi u BiH žele igrati za Hrvatsku ili za Srbiju jer su te ekipe uvijek na velikim takmičenjima. To je stvar izbora."

Zašto si ti ostao da igraš za BiH?

"Zato sto su me ljudi iz rukometnog saveza BiH prvi zvali", kaze Ivan.

Za koga će tvoji roditelji navijati u utakmici protiv Hrvatske?

"Možda za Hrvatsku."

Zašto?

"Ne znam. Ali tako je", reče nam tajanstveno i napusti naš razgovor. 

Nije samo u rukometu situacija takva da najbolji Bosanci i Hercegovci biraju da igraju za druge, uspješnije komšijske države. U košarci imate šest reprezentativaca Hrvatske koji su rođeni u BiH, a Bosance i Hercegovce možete još naći u srbijanskoj, turskoj i slovenačkoj reprezentaciji.

U nogometu imate primjer Davora Šukera, zlatne kopačke sa SP-a 1998, njegovi roditelji su iz BiH. Stoper Liverpoola i Hrvatske je Dejan Lovren, momak rođen u BiH. Nadolazeća zvijezda Alen Halilović, koji nosi nadimak “novi Messi”, je izabrao majčinu Hrvatsku prije BiH za koju je nastupao njegov otac.

Jedan od najvećih srbijanskih napadača, Savo Milošević, je rođen u BiH, a golman Intera i Slovenije Samir Handanović vuče korijene iz BiH, njegovi roditelji su Bosanci.

Nekada treći teniser svijeta Ivan Ljubičić je napustio BiH kao 13-godišnjak zajedno sa svojom porodicom zbog rata, kasnije je predstavljao Hrvatsku u Davis cup-u. Marin Čilić je bio juniorski reprezentativac BiH da bi danas bio deveti igrač svijeta i osvajač US Opena. On je promijenio državljanstvo i danas je i on reprezentativac Hrvatske. Ivan Dodig je rođen i odrastao u istom malom gradu u BiH, Međugorju, kao i Čilić.

Među ženama imate primjer 13. teniserke svijeta Andree Petković koja je rođena u BiH.

Mogli bi ovako u nedogled, ali ćemo se zadovoljiti konstatacijom Milana Torbice sa početka teksta:

"Rat je uništio nas sport."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak