Hennessey: LGBT prava su ljudska prava

Radiosarajevo.ba

Bogat program minulog ponedjeljka u kojem smo obilježili Međunarodni dan ljudskih prava, zaključen je prijemom u organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, uz podršku ambasade Kraljevine Švedske.

Tim povodom otvorena je izložba "Za mene ne postoji drugi izbor", posvećena Raoulu Wallenbergu, švedskom diplomati koji je u Drugom svjetskom ratu od progona spasio na desetine hiljada Jevreja iz Budimpešte.

Poseban fokus okupljenih, među kojima su bili ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH i ostali gosti, usmjeren je bio na važnost poštivanja prava LGBT zajednice u našoj zemlji. 

Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda trebala bi se primjenjivati u 47 evropskih država članica Vijeća Evrope, što obuhvaća oko 800 milijuna ljudi.

Iz govora ambasadorice Vijeća evrope u našoj zemlji Mary Ann Hennessey izdvajamo:

"Unutar nadležnosti ljudskih prava, nema kvalifikacija ili ograničenja na uživanje tih prava. Nije bitno da li ste mladi ili stari, crni ili bijeli, Britanac ili Bosanac, gay ili straight. Danas naglašavamo činjenicu da su ljudska prava LGBT prava i da su LGBT prava ljudska prava.

LGBT osobe se susreću sa prijetnjama vezanim za njihovo pravo na život, javno okupljanje, izražavanje i svakodnevni život bez diskriminacije, u BiH i širom svijeta.

Župnik Niemoller je ovo lijepo izrazio kad je rekao "prvo su došli po socijaliste, i nisam progovorio jer nisam bio socijalist .... Onda su došli po Židove, a ja nisam progovorio  jer nisam bio Židov. Zatim su došli po mene, a nije bilo nikoga ko bi progovorio  za mene", podsjetila je Hennessey

Diskriminacija i netolerancija prema LGBT osobama se često opravdavaju sukobom vrijednosti - između Istoka i Zapada, tradicionalnog spram  modernog, konzervativnog spram liberalnog, porodice spram pojedinca ili čakizmeđu percipirane moralnosti i nemoralnosti. No, ako postoji sukob vrijednosti, onda je to sukob između tolerancije različitosti i netolerancije.

Ukoliko ljudska prava nisu jednaka za sve, onda to uopšte nisu prava nego privilegije. Evropska konvencija o ljudskim pravima nije rezervisana samo za heteroseksualne osobe. U protivnom, povlastice koje se negiraju jednima mogle bi jednom biti uskraćene i  drugima - ne ostavljajući nikoga od nas sigurnim ili bezbjednim u našim ljudskim pravima. Iz tog razloga je do svakog od nas da progovori, i stane u obranu dostojanstva i prava svih, uključujući i LGBT osobe.

LGBT zajednica u BiH, i svaka LGBT osoba u BiH, zaslužuje priznanje za hrabrost i vjeru u evropske vrijednosti ljudskih prava", naglasila je Hennessey

Vezano:
Izložba 'Gender Equality Now'
U Sarajevu sahranjena ljudska prava
Doručak s Pojmovnikom u Kriterionu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak