FOTOREPORTAŽA: Muzej u Jajcu obilježava 70-godišnjicu AVNOJ-a

Radiosarajevo.ba

Jajce nije slučajno izabrano kao mjesto gdje će se održati Drugo zasijedanje AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije). U  jesen 1943. ovaj je gradić u centralnoj Bosni bio je  jedna od rijetkih slobodnih teritorija u Evropi, a u njemu je tih mjeseci djelovao Vrhovni štab Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i Centralni komitet KPJ. 

"A razlog je i što je Jajce kraljevski grad , pa je lijepo bilo novu državu graditi na mjestu koje čuva kontinuitet državnosti", kaže Mirsad Duranović, administrativni upravitelj Muzeja II Zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu, u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Zamislite kako je bilo, sa logističke i organizacione strane, omogućiti dolazak 142 delegata iz svih krajeva Jugoslavije, u jeku rata, kroz okupirane teritorije i zatvorene putne komunikacije, a pritom držati akciju u tajnosti.

Povoljnu klimu za sazivanje Drugog zasijedanja AVNOJ-a dali su neki događaji na svjetskom planu: kapitulacija Italije, savezničko osvajanje Afričkog kontinenta, te kontraofanzive Crvene armije na Istočnom frontu. Bilo je potrebna velika doza vizionarstva da se anticipira rasplet Drugog svjetskog rata, te 29. Novembra 1943. stvore temelji nove Jugoslavije. 

"Mnogi od delegata u Jajce su stigli pješice. Neki od njih od Mrkonjić Grada, gdje se četiri dana ranije održalo zasijedanje ZAVNOBIH-a došli su 'ćirom'", pričaju nam domaćini Muzeja, dok nam pokazuju lokomotivu znamenitog voza koja se danas čuva ispred zgrade Muzeja Drugog zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu. 

U oslobođenom gradu, u to su vrijeme djelovali brojni umjetnici. Svako veče je skupina koja je djelovala kao Kazalište narodnog oslobođenja igrala Gogoljevog Revizora, prisutan je bio poznati vajar Antun Augustinčić koji je u to vrijeme započeo rad na Titovoj bisti, te slikar Božidar Jakac koji je nacrtao nekoliko Titovih portreta. U Jajcu je u to vrijeme osnovan Tanjug, prva novinska agencija nove Jugoslavije na čijem je čelu bio Moša Pijade, a njegov spomenik danas krasi dvorište Muzeja, iako je tokom posljednjeg rata bio uništen 

Za skup na najvišem nivou obezbijeđena je zgrada nekadašnjeg Sokolskog doma, koja je u to vrijeme proglašena za Dom kulture. U gradu se taj dan nije smjela koristiti električna rasvjeta, unatoč besprijekornom radu Elektrobosne - neprijateljski avioni te noći Jajce nisu nipošto smjeli uzeti za metu. Svi prozori u dvorani bili su zamračeni. Lokalno stanovništvo znalo je da se nešto važno dešava, ali nisu znali konkretno o čemu je riječ - objašnjavaju nam ljubazni domaćini. 

Noć koja je utemeljila Jugoslaviju 

U 19,15 zasijedanje je započelo himnom Hej Sloveni, koju je izveo hor Pozorišne družine. Nakon ovoga skup je otvorio predsjednik AVNOJ-a Ivan Ribar, a uslijedio je Titov referat koji je trajao sat vremena.  

Najznačajnija odluka Drugog zasijedanja ZAVNOBIH-a bila je uspostavljanje Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije – odnosno vlade nove države. Umjesto ministara, komitet je bio sačinjen od povjerenika, a na čelu je bio Josip Broz Tito (pogledajte sastav u našoj galeriji). 

Jedna od odluka odnosila se i na samog Tita – on je tada, na osnovu uspješnog rukoviđenja vojnim operacijama protiv sila osovine, proglašen Maršalom Jugoslavije

Takođe, vijećnici AVNOJ-a bili su jednoglasni u odluci da se izbjegličkoj vladi i kralju Petru Karađorđeviću zabrani povratak u zemlju do završetka rata. 

Zasijedanje je završeno u pet sati ujutru. 

Muzej koji čuva uspomenu na AVNOJ

Muzej Drugog zasijedanja AVNOJ-a i danas drži otvorena vrata za brojne posjetitelje koji prolaze kroz Jajce. U razgovoru sa Mirsadom Duranovićem saznajemo da će ovogodišnji skup obilježavanja 70 godina zasijedanja AVNOJ-a okupiti oko 5000 gostiju, te da su smještajni kapaciteti u kraljevskom Jajcu već odavno popunjeni.

„Posjete našem muzeju rastu, a ovjde dolazi veliki broj školskih ekskurzija. Najviše me boli kao čovjeka  kada shvatim da današnja djeca ništa ne znaju o Drugom svjetskom ratu“ – kaže nam naš sugovornik.

Trenutno se ovdje održava trodnevni naučni skup na kojem je glavna tema: Drugo zasijedanje AVNOJ-a i državnost zemalja nasljednivca SFRJ 1943 – 2013.

U našoj galeriji pogledajte fotografije koje smo snimili prilikom posjete Muzeju Drugog zasijedanja AVNOJ-a  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak