FOTO: Znate li priču o Štrosmajerovoj ulici?

Radiosarajevo.ba

Štrosmajerovu ulicu u Sarajevu izgradila je austrougarska uprava, zamislivši ovaj dio grada kao njegovo urbano 'srce', što će ova ulica ostati do danas...

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Kraj između Ferhadije i Ajas-pašine mahale počeo se naglo razvijati i dobijati evropski izgled od trenutka kada je 1884. godine započela gradnja katedralne crkve tadašnje Vrhbosanske biskupije u mahali Gornjoj Ćemaluši.

Urbanistički plan kojeg su donijele austro-ugarske vlasti, prostor između katedrale i hotela Central zamišljen je kao urbani nukleus modernog dijela grada. Pa je tako sokak između spomenute Ajas-pašine džamije i janičarskog odžaka promijenio izgled. Umjesto džamije nastao je hotel Central, a umjesto odžaka katedrala.

A tada je najmodernija ulica u gradu bila upravo Strossmayerova. Na njenom se kraju izdižu tornjevi katedrale. I danas je ova ulica jedna od najprepoznatljivijih u Sarajevu.

No, tada su je nazvali Rudolfovom, u čast Rudolfa, sina cara Franje Josipa I. Nažalost, on je život okončao tragedijom u 31. godini, u priči obavijenom velom tajne. Službena je verzija bila da se ubio, zajedno sa svojom ljubavnicom, 18-godišnjom baronesom Marijom Vetserom i to zbog zabranjene ljubavi. Postoje teorije i da su oboje ubijeni po narudžbi, ili da je Rudolf prvo ubio Mariju pa sebe... po svemu sudeći, nikada nećemo doznati što se te noći tačno zbilo u dvorcu Mayerling. Po ovoj je priči kasnije snimljen holivudski film.

Od 1919. godine ulica nosi naziv prema đakovačkom biskupu Josipu Juraju Štrosmajeru (Strossmayer), političaru, teologu, piscu, borcu za ideju ujedinjenja jugoslavenskih naroda.

Automobili su izvjesno vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata nastavili saobraćati ovom ulicom, ispred Katedrale se okretao i autobus za Podhrastove. Potom je ta autobuska stanica premještena - danas ova linija polazi ispred Doma armije - a Štrosmajerova ulica postaje pješačka zona, što je i danas. 

Štrosmajerova ulica je godinama bila pravi šoping centar. Tu su nekada bile trgovine odjećom i obućom Borovo, Jugoplastika, Gratex, Velebit, Vesna, Sport, Bosnafolklor... 

Danas su tu uglavnom kafane, čije su bašte postale neizostavni dio ove ulice. No, uskoro se i to mijenja. Potvrđena su pisanja portala Radiosarajevo.ba: bašte kafića u sarajevskoj općini Stari Grad, i to u ulicama Štrosmajerova, Trg fra Grge Martića, Zelenih beretki i Muvekita, definitivno će biti uklonjene 15. septembra.

Općina Stari Grad Sarajevo, u okviru kontrole korištenja javnih površina u Starom Gradu, putem Službe za komunalne i inspekcijske poslove, izdala je rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti korisnicima koji se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su površinu izvan utvrđenih gabarita.

Vezani tekstovi:

FOTO: Znate li priču o Alifakovcu?

FOTO: Znate li priču o Vrbanjuši?

FOTO: Znate li priču o Džidžikovcu?

FOTO: Znate li priču o Baščaršiji?

FOTO: Znate li priču o Mejtašu?

FOTO: Znate li priču o Skenderiji?

FOTO: Znate li priču o Ilidži?

FOTO: Znate li priču o Mojmilu i Dobrinji?

FOTO: Znate li priču o Malti na Docu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak