FOTO: Prva bh. banka koštane srži bit će formirana u Mostaru

Radiosarajevo.ba

Prva bosanskohercegovačka banka koštane srži, s registrom koji dosad broji 1.000 tipiziranih uzoraka, zahvaljujući zalaganjima i naporima nevladine organizacije "Mala" i svesrdnoj podršci Općine Stari Grad, bit će formirana u Mostaru. 

Saopćeno je ovo na današnjoj press konferenciji održanoj u Općini Stari Grad, tokom koje je naglašeno da je ova Općina, na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem prva prepoznala značaj ovog projekta. 

"Ovo je prva Općina koja nas je podržala, stavila nam na raspolaganje svoje resurse, pružila finansijsku podršku, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić je naš ambasador i prvi registrirani donor", kazala je Amela Sućeska, projekt menadžerica NVO "Mala". 

Ona je najavila da će sutra biti obilježena godišnjica uzimanja prvog uzorka krvi, te da će biti održana nova akcija za sve zainteresirane potencijalne donore. 

"Načelnik Hadžibajrić je naš prvi registrirani donor i želim iskoristiti priliku da mu se zahvalim za svu pomoć koju nam je pružio i da kažem kako je on jedan dobar i human čovjek, te veliki vizionar",  kazala je Sućeska.

Iz NVO "Mala" su ponosno objavili da je uzeto 1.000 tipiziranih uzoraka, te su došli na nivo kada BiH konačno može imati registar banke koštane srži.

"Naš cilj je da u Mostaru, uz banku, napravimo savremeni transplantacijski centar, s certificiranom laboratorijom i sterilnim sobama", kazala je Sućeska. Dobivanjem adrese banke koštane srži BiH će postati članicom Eurotransplanta.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je akcija pokrenuta prije tri godine, kada je njemu prvi put izložena ideja o formiranju banke koštane srži.

"Prihvatio sam ideju jer se radi o humanoj akciji od interesa i općeg značaja za cijelu zajednicu i BiH. Stjecajem okolnosti ja sam bio prvi koji je dao uzorak krvi", kazao je Hadžibajrić.

"Ovo je veliki korak za nas i za BiH iako ovakve banke u ostatku Evrope postoje već decenijama. Mi imamo problem s administracijom, preklapanjem nadležnosti, a prije svega s nekompetentnošću pojedinaca”, dodao je Hadžibajrić.

Abdulkadir Tuco, predsjednik NVO "Mala" pojasnio je trenutnu situaciju u BiH, po pitanju transplantacija koštane srži. 

"Prema procjenama, u BiH godišnje 60-ak ljudi treba transplantaciju, a od tog broja 46 završi smrtnim slučajem", kazao je Tuco. Za transplantaciju je do sada trebalo izdvojiti oko 300.000 KM, a obavljale su se u inostranstvu. 

"Ovim načinom mi ćemo moći raditi transplantacije u Mostaru po cijeni od 80 - 100.000 KM, s tim da će naš zdravstveni fond koji svi mi punimo morati participirati iznosom od 60 do 70 posto", pojasnio je Tuco.

Zaštitno lice Banke koštane srži je Nejra Musić, 19-godišnjakinja koja je prije četiri godine oboljela od raka limfnih čvorova. Govoreći o svom liječenju i iskustvima, Nejra je ponovila da BiH ima dobre i stručne timove ljudi, ljekare koji mogu pomoći, ali nažalost država bolesnicima ne pruža ništa. 

"Sve moje preglede morala sam raditi u drugim državama jer nije bilo mogućnosti da to uradim ovdje. Mislim da je ova akcija veliki plus jer iz dana u dan sve je više i više oboljelih", kazala je Nejra, dodavši da je ponosna što joj je povjerena ova uloga i da se nada da će opravdati povjerenje.

Nova akcija uzimanja uzoraka krvi građana općine Stari Grad bit će održana u srijedu, 18. novembra u 12.00 sati, ispred Katedrale.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak